spacer
spacer
spacer
spacer
       
 

Podgorica, Crna Gora, Atlas kapital centar,  12. jun 2013. 

 

Tokom zvanične posjete Crnoj Gori delegacije Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sultan Bin Said Al Mansuri, ministar ekonomije ove zemlje, zajedno sa Miomirom Mugošom, gradonačelnikom Podgorice i Duškom Kneževićem, predsjednikom Atlas grupe svečano je otvorio 12. juna 2013. ulicu koja nosi ime osnivača UAE šeika Zaida. 

 

VIDEO

Svečanim otvaranjem ulice Šeika Zaida, koja spaja Cetinjski put i bulevar Džordža Vašingtona, najavljen je završetak radova na Atlas kapital centru i njegovo svečano otvaranje na jesen ove godine. Šeik Zaid bin Sultan Al Nahijan, po kome je ulica dobila ime, bio je osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ulica koja nosi ime šeika Zaida potvrda je prijateljstva Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore, koje je uspostavljeno još sedamdesetih godina prošlog vijeka sa tadašnjom Jugoslavijom.

„Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati se dobro razumiju kada su u pitanju ekonomski i društveni progres i ukupna emancipacija naših naroda i država. Zajednički nam je cilj da naše dvije partnerske zemlje maskimalno unaprijede ekonomsku saradnju, da investitori iz UAE nađu svoj interes za ulaganje u razvojne projekte u Crnoj Gori i njenom glavnom gradu”, poručio je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

  

Jedna od kompanija koja je pronašla interes da investira u Crnu Goru je Abu Dabi Capital Investment koja zajedno sa Atlas grupom privodi kraju radove na Atlas kapital centru. Svečano otvaranje jednog od najvećih projekata u oblasti nekretnina u Crnoj Gori, ali i regionu, predviđeno je za jesen ove godine. U njemu će se uskoro naći diplomatska predstavništva jednog broja zemalja i poslovna predstavništva najpoznatijih svjetskih kompanija i brendova.

 

„U ovom trenutku kada još uvijek osjećamo teške posljedice krize, možemo, i pored neminovnih pomjeranja rokova realizacije, najaviti završetak radova i svečano otvaranje na jesen ove godine. Zato danas kad stojimo pred ovim zdanjem koje mijenja izgled grada, postavlja nove standarde izgradnje, energetske efikasnosti i ekološke gradnje, imamo razlog da budemo vrlo ponosni, mi koji smo ga izgradili, ali i naši sugrađani“, kazao je predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević.

Atlas kapital centar na 100.000 m2 sadrži stambene i poslovne jedinice, a vrijednost projekta iznosi 140 miliona eura. Partnerstvom na izgradnji Atlas kapital centra postavljeni su temelji za još bogatiju ekonomsku saradnju Crne Gore i UAE.

„Odnos naše dvije zemlje nastavlja da se razvija. Ovo je samo jedna investicija. Postoji dosta drugih koje su u toku, naročito u oblasti turizma, poljoprivrede i oblasti srednjih preduzeća koju trenutno pokušavamo da istražimo zajedno sa vašom vladom“, otkriva ministar ekonomije UAE Sultan Bin Said Al Mansuri.

Otvaranju ulice Šeika Zaida prisustvovali su još Nj. E. Hafsa Al Ulama, ambasadorka UAE u Crnoj Gori, Nj. E. Aleksandar Eraković, ambasador Crne Gore u UAE, i Abubaker Al Khouri, direktor Sorouh Real Estate.

    

 

 

O dobrim odnosima dvije zemlje svjedoči i najava mogućeg uspostavljanja avio linije između Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata na čemu trenutno rade avio kompanije dvije zemlje.

 

Uz Delegaciju Vlade UAE, svečanosti povodom otvaranja ulice koja nosi ime osnivača UAE šeika Zaida prisustvovali su predstavnici Atlas grupe, glavnog grada,  kao i arhitektonskog studija i kompanija koje su učestvovale u realizaciji projekta.  

 

Nakon svečanog otvaranja ulice, delegacija UAE u pratnji predsjednika Atlas grupe, gradonačelnika Mugoše i NJ.E. Hafse Al Ulama, ambasadorke Ujedinjenih Arapskih Emirata, obišla je završne radove na Atlas kapital centru, zajedničkoj investiciji Atlas grupe i Abu Dhabi Capital grupe. 

  

 

 

Ministar ekonomije Sultan Bin Said Al Mansuri predvodio je delegaciju Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je od 12. do 14. juna boravila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tokom koje su imali niz susreta na najvišem nivou sa predstavnicima Vlade Crne Gore, lokalne samuouprave i privrede.

Atlas kapital centar je prva velika, 140 miliona eura vrijedna zajednička investicija kompanija iz Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata – Atlas grupe i Abu Dhabi Capital grupe.

Atlas kapital centar smješten je u poslovno-administrativnom dijelu Podgorice na površini od oko 90.000 m2, od čega je 13.000 m2 stambenog prostora, isto toliko prostora za trgovine i oko 40.000 m2 drugog poslovnog prostora koji se izdvaja inovativnim konstruktivnim rješenjima, visokom energetskom efikasnosću i najsavremenijim komunikacijskim sistemom.

       
   

Ulica je u okviru Atlas kapital centra, a spaja Cetinjski put i Bulevar Džordža Vašingotna. "Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati se dobro razumeju kada su u pitanju ekonomski i društveni progres i ukupna emancipacija naših naroda i država", kaže gradonačelnik Podgorice

KOMPLETAN "PHOTO STORY" mo\ete pogledati u PDF dokumentu--> PHOTO STORY

Otvorena-ulica-Seika-Zajeda-bin-Al-Nahjana-2

Prestonica Crne Gore bogatija je za ulicu koja nosi ime po osnivaču Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Zaidu.


Naime, ova ulica, koja spaja Cetinjski put i Bulevar Džordža Vašingotna, otvorena je u okviru Atlas kapital centra čime je najavljeno njegovo puštanje u rad na jesen ove godine.

Kako je rekao gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, ova ulica potvrda je prijateljstva Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore, koje je uspostavljeno još sedamdesetih godina prošlog veka sa tadašnjom Jugoslavijom.

Otvorena-ulica-Seika-Zajeda-3


- Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati se dobro razumeju kada su u pitanju ekonomski i društveni progres i ukupna emancipacija naših naroda i država. Zajednicki nam je cilj da naše dve partnerske zemlje maskimalno unaprede ekonomsku saradnju, da investitori iz UAE nađu svoj interes za ulaganje u razvojne projekte u Crnoj Gori i njenom glavnom gradu – poručio je Mugoša.

Radove na Atlas kapital centru predvodi Atlas Grupa, zajedno sa kompanijom Abu Dabi Capital Investment. Predsednik Atlas grupe Duško Knežević najavljuje svečano otvaranje ovog projekta u narednih nekoliko meseci.

- U ovom trenutku kada još uvek osećamo teške posledice krize, možemo, i pored neminovnih pomeranja rokova realizacije, najaviti završetak radova i svečano otvaranje na jesen ove godine. Zato danas kad stojimo pred ovim zdanjem koje menja izgled grada, postavlja nove standarde izgradnje, energetske efikasnosti i ekološke gradnje, imamo razlog da budemo vrlo ponosni, mi koji smo ga izgradili, ali i naši sugrađani – kaže Knežević.

Atlas Kapital centar na 100.000 kvadratnih metara sadrži stambene i poslovne jedinice, a vrednost projekta iznosi 140 miliona evra. Partnerstvom na izgradnji Atlas kapital centra, postavljeni su temelji za još bogatiju ekonomsku saradnju Crne Gore i UAE.

Odnos naše dve zemlje nastavlja da se razvija. Ovo je samo jedna investicija. Postoji dosta drugih koje su u toku, naročito u oblasti turizma, poljoprivrede i oblasti srednjih preduzeća koju trenutno pokušavamo da istražimo zajedno sa vašom vladom – rekao je ministar ekonomije UAE sultan Bin Saeda al Mansorija.

 

 

Šeik Zaid je započeo i ostvario program izgradnje čitave zemlje, transformišući je od nerazvijene u modernu, bogatu i prosperitetnu državu, vizionarski izgrađujući zdravstvenu, obrazovnu i kompletnu nacionalnu infrastrukturu dostupnu svim građanima, rekao je Mugoša prilikom otvaranja nove ulice.

 


- Davanjem imena ulici po ovoj istaktnutoj ličnosti, simbolično i trajno se čuvaju uspomene i odaje počast principima i vrednostima koje doprinose razumevanju i saradnji među narodima – dodao je gradonačelnik Podgorice, i podsetio da je šeik Zaid svojevremeno bio aktivan član Pokreta nesvrstanih i veliki prijatelj SFRJ i njenog predsednika Josipa Broza Tita.

(Telegraf.rs / Izvori: portalanalitika.me, vijesti.me, rtcg.me)

Preuzeto sa: www.telegraf.rs

 

       
   

seikzaidok

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, u prisustvu predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i ministra ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata sultana Bin Saeda Al Mansorija, svečano je otvorio Ulicu šeika Zaida, iza Atlas Capital Centra. Istovremeno je obilježen završetak radova na Atlas Capital Centru čije je otvaranje najavljeno na jesen ove godine.

Mugoša je izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja nove ulice u dužini od 150 metara, koja spaja Cetinjski put i Bulevar Džordža Vašingtona. Ulica šeika Zaida, prema njegovim riječima, dobila je ime po veoma istaknutom državniku, osnivaču UAE, šeiku Zaidu (Zayed) bin Sultanu Al Nahijanu, koji je doprinio ujednijenju arapskog naroda.

- Profesionalna biografija ovog državnika ukazuje na to da se radi o ličnosti od međunarodnog značaja. Šeik Zaid je započeo i ostvario program izgradnje čitave zemlje, transformišući je od nerazvijene u modernu, bogatu i prosperitetnu državu, vizionarski izgrađujući zdravstvenu, obrazovnu i kompletnu nacionalnu infrastrukturu dostupnu svim građanima, kazao je Mugoša prilikom otvaranja nove ulice.

- Davanjem imena ulici po ovoj istaktnutoj ličnosti, simbolično i trajno se čuvaju uspomene i odaje počast principima i vrijednostima koje doprinose razumijevanju i saradnji među narodima, dodao je gradonačelnik Podgorice i podsjetio da je šeik Zaid svojevremeno bio aktivan član Pokreta nesvrstanih te veliki prijatelj SFRJ i njenog predsjednika Josipa Broza Tita.

seikunutraok

Mugoša je napomenuo i da je zajednički cilj dvije prijateljske zemlje, Crne Gore i UAE, da maksimalno unaprijede ekonomsku saradnju, te da investitori iz UAE nađu svoj ineres za ulaganje u razvojne projekte Crne Gore i njenog glavnog grada.

Prema riječima gradonačelnika, stambeno poslovni kompleks Atlas Capital Center predstavlja jednu najvećih investicija u Crnoj Gori i plod je saradnje domaćeg investitora Atlas grupe i Capital Investment-a iz Abu Dabija.

- U njemu će se uskoro naći diplomatska predstavništva jednog broja zemalja i poslovna predstavništva najpoznatijih svjetskih kompanija i brendova - najavio je Mugoša.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević najavio je na jesen otvaranje Atlas Capital Center-a, napomenuvši da je da se radi o 100.000 metara kvadratnih poslovnog i stambenog prostora, te da je riječ o investiciji vrijednoj 140 miliona eura.

 

 

 

 

Preuzeto sa: www.portalanalitika.me

 

 

       
   
       
   
       
       
   

Privredna komora Beograda u Narodnom pozorištu dodelila je godišnje nagrade "Beogradski pobednik", a titulu najuspešnijeg poslovnog čoveka 2012. godine poneo je Miroljub Aleksić, osnivač i vlasnik kompanije “Alco grupa”

 Tan2013-5-27 221843178_1

 Privredna komora Beograda večeras je u Narodnom pozorištu dodelila godišnje nagrade “Beogradski pobednik”, a čast da ponese ovu titulu pripala je onima koji su svojim radom ostvarili nadprosečne rezultate u privređivanju, razvoju i napretku naše privrede dok je titulu najuspešnijeg poslovnog čoveka 2012. godine poneo Miroljub Aleksić, osnivač i vlasnik kompanije “Alco grupa”.

Prisutnima se najpre obratio predsednik Privredne komore Beograda, Milan Janković.

- Sa nama su večeras pobednici u javnom, društvenom i političkom životu. Ljudi koji su kreirali inovacije, koji su krčili put tamo gde je postojala najveća konkurencija – rekao je Janković i dodao da je ovo prelomna godina za našu zemlju ali da je Srbija pobednik i da bi narod tako trebalo da se oseća.

Godišnja nagrada Privredne komore Beograda za razvoj i unapređenje delatnosti u kojoj je radio i nagrada za životno delo pripala je Miodragu Babiću, osnivaču i vlasniku kompanije “BNM International”.

- Nakon završetka Tehnološkog fakulteta u Beogradu otišao sam u Vršac gde sam se zaposlio u “Hemofarmu” o kome u tom trenutku nisam mnogo znao. Tada sam shvatio da mogu da budem uspešan – kaže Babić.

 Tan2013-5-27 221752491_0

 Među kompanijama koje su osvojile nagradu su i “Maja promet”, “Zoo vrt grada Beograda”, “Auto Čačak”, JKP “Pogrebne usluge”, “Alma Quattro”, “Food land”, “Procredit banka”, “Asseco see”, “Delta generali osiguranje” i JP “Elektromreža Srbije”.

Godišnja nagrada Privredne komore Beograda “Plaketa”, za doprinos i unapređenje poslovanja delatnosti kojoj pripadaju dodeljena je Fondaciji “Konrad Adenauer” u Srbiji kao i timu Pravnog fakulteta u Beogradu.

Nagrada za posebne zasluge za razvoj, unapređenje i međunarodnu saradnju dodeljena je Dušku Kneževiću, osnivaču i predsedniku “Atlas grupe”.

- Moja sudbina je vezana za Beograd. Ovde sam se obrazovao a kasnije nastavio i poslovnu karijeru – rekao je Knežević primajući nagradu. On je dodao da se nada da će Beograd ponovo postati centar jugoistočne Evrope.

 Tan2013-5-27 22294037_1

 Nagradu “Poslovni čovek godine”, za ostvarene rezultate u privređivanju u 2012. godini, dodeljena je Miroljubu Aleksiću, osnivaču i vlasniku kompanije “Alco grupa”.

- Nadam se da će u narednom periodu nadležni u državi sprovesti neophodne reforme kako naša zemlja ne bi zapala u teško stanje u kome su se, usled ekonomske krize, našle druge zemlje poput Grčke i Italije. Ukoliko do tih reformi dođe, investitori će želeti da ulažu u Srbiju – rekao je Aleksić zahvalivši se svojoj porodici ali i zaposlenima u svom preduzeću na trudu koji su uložili kako bi postigli značajne rezultate.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Preuzeto sa: www.telegraf.rs

 

       
   
       
   
       
   

Atlas Grupa je i ove godine Generalni Pokrovitelj Festivala nekretnina i investicija FREI 2013 koji se održava u Budvi, Miločer, Crna Gora, u Hotelu "Maestral", 22 – 25. April 2013.


Festival nekretnina i investicija – FREI je tematska i selektivna manifestacija o problematici investiranja i razvoja real-estate sektora. Skup je namijenjen investitorima i komercijalnim kompanijama iz oblasti nekretnina, reprezentima državnih organa, infrastrukturnim preduzećima, predstavnicima međunarodnih institucija, stručnoj i opštoj javnosti. FREI predstavlja savremenu formu razmjene informacija i iskustava, kao i sticanja novih znanja, u cilju jačanja osnova za efikasnije djelovanje subjekata zainteresovanih za sektor nekretnina i investicija.


Festival se, naime, održava pod patronatom predsjednika Vlade Crne Gore. Programski nosilac je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao državni organ nadležan za tematiku FREI.
FREI podrazumijeva više programskih formi, između ostalih FREI izložbu i već prepoznatljive FREI programe kao što su „Uspješni govore“, FREI-fokus, FREI tribina, FREI parlament.


Na otvaranju FREI-a, 23.04.2013. godine, govoriće:
G-din Branimir  Gvozdenović, Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore
NJ.E. Pius Fišer, Ambasador Njemačke u Crnoj Gori
G-din dr Duško Knežević, Predsjednik Atlas Grupe
G-din Tim Levy, Direktor i osnivač kompanije Future Capital Partners iz Londona

Pozivamo Vas da posjetite ovogodišnju manifestaciju i naš izložbeni prostor i upoznate se sa aktivnostima i projektima kojima se Atlas Grupa, kao jedna od vodećih kompanija u Crnoj Gori i regionu, bavi. Saznajte više o:


- Atlas Investu, kompaniji koja priprema, kreira i vodi izgradnju svih projekata koji su u portfoliju Atlas Grupe i pruža usluge kompletnog pravnog, finansijskog i tehničkog inžinjeringa, a sve u cilju sigurnog, kvalitetnog i brzog realizovanja investicija.


- Capital Real Estate-u, prvoj Century 21 agenciji u Crnoj Gori koja posluje u franšiznom sistemu Century 21. Ovoj agenciji je, između ostalog, povjerena prodaja i rentiranje najvećeg objekta u Crnoj Gori i regionu, Atlas Capital Centra.


- Atlas Capital Centru, zajedničkoj investiciji Atlas Grupe i kompanije Capital Investment iz UAE, koji je sa svojih 93000m2 najveća zgrada u Crnoj Gori ikad građena, do sad najveća međunarodna investicija u oblasti nekretnina u Crnoj Gori kao i najveći projekat u regionu realizovan u vrijeme svjetske ekonomske krize. Atlas Capital Centar je model budućnosti graditeljstva, tehnički najsavršeniji objekat u Crnoj Gori, a i šire

.
- Novom Sajamskom kompleksu koji Atlas Grupa realizuje sa partnerima iz Londona.
Drugog dana festivala 24.04.2013. godine u 12:40h, u plenarnom bloku ‘’Uspješni govore’’  Atlas Grupa predstavlja svoj projekat u Budvi ‘’Mogren Grad’’. O novom rješenju projekta govoriće jedan od autora arhitekta Jugoslav Janjić, arhitektonski studio Dizajn Arhitektura iz Beograda.

Sve dodatne informacije kao i program Festivala možete pogledati na sajtu FREI 2013 www.freitime.com

 

 

       
   

Najavljeni novi projekti Atlas grupe sa kineskim kompanijama u oblasti obnovljive energije u Crnoj Gori i mogućnost formiranja finansijske kompanije u Kini

 kina 1

 Privredna delegacija u sastavu dr Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe, Slobo Pajović, izvršni direktor Luke Bar i Verica Maraš, izvršna direktorka AD Plantaže boravila je na poziv DPS-a u višednevnoj zvaničnoj posjeti KP Kine. Delegaciju DPS-a predstavljali su predsjednik ove partije Milo Đukanović, politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović, Igor Radusinović, član Izvršnog odbora DPS-a i predsjednik Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost i savjetnici u direktoratu DPS-a.

Delegacija je boravila u Pekingu, Sijanu i Šangaju i susrela se sa brojnim visokim zvaničnicima KP Kine, kao što su Li Čangčun stalni član komiteta Politbiroa CK KP, ministar za Međunarodne veze KP Kine i zamjenik ministra vanjskih poslova NR Kine, i posjetila najveće kineske kompanije i razvojne centre, sa čijim predstavnicima su razmotrene mogućnosti i definisane smjernice za saradnju naročito u oblastima energetike, infrastrukture i razvoja nekretnina Crne Gore. Vodeće kineske kompanije iskazale su veliko interesovanje za investiranje u ovim oblastima.

 kina 2

 Tokom posjete kineskim kompanijama, privredna delegacija predstavila je svoje kompanije i upoznala predstavnike kineskih kompanija sa potencijalima crnogorskog tržišta i mogućnostima investiranja. Nakon posjete Kini, predsjednik Atlas grupe najavio je saradnju Atlas grupe sa kineskim kompanijama u projektima obnovljive energije u Crnoj Gori, kao i mogućnost formiranja finansijske kompanije i otvaranje predstavništva Atlas banke u Kini.

 Intervju dr Duška Kneževića za Portal Analitika, 12. septembar 2012.

ANALITIKA: Da li ste kao jedini predstavnik privatnog biznisa u delegaciji imali prilike da razgovarate o eventualnim projektima u kojima bi učestvovala i Vaša grupacija?

KNEŽEVIĆ: Prilikom posjete Pudong poslovnoj zoni u Šangaju, kineski zvaničnici sa kojima sam imao priliku da razgovaram su pokazali interes da se Atlas banka pojavi na kineskom tržištu kroz otvaranje predstavništva ili filijale. To su vidjeli kao put za brzo povezivanje kineskih privrednika sa Crnom Gorom, a samim tim i za lako uspostavljanje dalje saradnje. Tu ideju sam ocijenio kao vrlo pozitivnu, ali sam naglasio da smo zainteresovani za formiranje finansijske kompanije u Kini koja bi se bavila pružanjem finansijskih usluga i čije bi sjedište bilo u Šangaju kao finansijskom centru Kine.

Inače, Pudong zona je jedna od najvećih finansijsko-trgovačkih zona na svijetu koja godišnje ima prihode od preko 80 milijardi eura. U njoj su smještene brojne kompanije među njima i Šangajska berza, banke i ostale finansijske institucije.

ANALITIKA: Da li Atlas grupa može da dobije dozvolu za bavljenje bankarskim biznisom u Kini, budući da su na tom tržištu vrlo oštri uslovi i da su potrebna velika finansijska sredstva?

KNEŽEVIĆ: Atlas banka je prevashodno usmjerena na tržite Crne Gore i regiona, ali kroz Atlas banku Moskva u Rusiji - već smo stekli iskustvo u funkcionisaju na velikim i konkurentnim tržištama. U Kini bi nastupili sa filijalom ili predstavništvom, što je prihvatljivije i za samo tržište i za naš nastup na njemu. Ulazak na azijsko tržište veliki je uspjeh i za američke i njemačke banke, stoga je i sam poziv za osnivanje predstavništva Atlas banke - doživljavam kao neku vrstu satisfakcije i priznanja za cijelu Atlas grupu.

ANALITIKA: Tokom posjete Kini imali ste brojne sastanke, gdje vidite najveći potencijal za relizaciju u skorijem periodu, da li su to infrastukturni projekti kako se često naglašava?

KNEŽEVIĆ: Investiranje u infrastrukturne projekte Crne Gore svakako je bila jedna od dominantnih tema u Kini, naročito imajući u vidu sredstva od 10 milijardi eura koja je Vlada Narodne Republike Kine u okviru 12 Varšavskih mjera namijenila zemljama Centralne i Istočne Evrope. Kineska korporacija Čajna roud end bridž (CRBC) koja je najveći izvođač radova u putnoj infrastrukturi i mostogradnji u Kini, zainteresovana je za gradnju autoputa Bar-Boljare. Predstavnici CRBC-a dodatno su bili zainteresovani i za gradnju energetskih objekata, zaobilaznice oko Budve kao i mosta Verige koji je takođe jedan od naših prioriteta u infrastrukturi. Timovi ove kompanije već rade na izradi idejnih predloga i za dva mjeseca poslaće i konkretnu ponudu. Ovdje je bitno naglasiti da bi operativna realizacja projekata pripala Crnoj Gori, što bi bio značajan podstrek za našu privredu i tržište rada, jer bi pokretanje ovakvih projekata uposlilo kompletnu domaću građevinsku operativu.

ANALITIKA: Koliko je Crna Gora spremna i sposobna da aplicira za projekte; da li smo, možda, zakasnili u pripremi tehničke dokumentacije?

KNEŽEVIĆ: Naprotiv! Podaci iz Vlade Crne Gore govore da je upravo Crna Gora najbrže aplicirala za projekte, konkretno za Pljevlja II (drugi blok termoelektrane) i zaobilaznice oko Kotora i Budve.

Dakle, mislim da Crna Gora ipak ulaže značajne napore da privuče kineske investitore. To je bila svrha i ranije posjete premijera Igora Lukšića i privredne delegacije u kojoj sam ja bio.

ANALITIKA: Čudi, ipak, da ste sa kolegama iz biznisa išli sa partijskom delegacijom koju predvodi predsjednik DPS-a Milo Đukanović, a ne sa premijerom Igorom Lukšićem.

KNEŽEVIĆ: Mislim da zaista nema mjesta za maliciozne komentare. Znate da kineske kompanije u inostranstvu rade uglavnom posredstvom međudržavnih sporazuma i da značajnu ulogu u svemu tome ima partija, posebno kada je u pitanju Kina gdje sve ključne odluke donose u vrhu partije. Značajno je da su crnogorski privrednici u Kini dobili mogućnost da se predstave, da izlože projekte koji su atraktivni i da će, na kraju, od svega korist imati Crna Gora.

ANALITIKA: Kineske kompanije kod nas najčešće su povezivane sa investicijama u energetskom sektoru Crne Gore. Da li je bilo nekih konkretnih dogovora u ovom pravcu?

KNEŽEVIĆ: China Goudian, gigant u izgradnji sistema za eksploataciju solarne energije i vjetrenjača zainteresovana je za izgradnju ovih još neiskorišćenih kapaciteta zelene energije u Crnoj Gori. Konkretno, razgovarali smo o zajedničkom projektu sa Atlas grupom na izgradnji vjetrenjača i solarnih farmi.

Interesovanje za hidropotencijale kojima raspolaže Crna Gora pokazala je jedna od vodećih kineskih kompanija u ovoj oblasti Hydro China International. Hydro China International je kompanija koja zapošljava oko 15.000 zaposlenih, od toga 7.000 inžinjera, i učestvovala je u projektovanju i izgradnji najvećih kineskih hidrocentrala i ona bi mogla biti prilika za ovaj strateški sektor crnogorske privrede.

ANALITIKA: Vidite li, još negdje, potencijal za saradnju sa Kinom?

KNEŽEVIĆ: Tokom sastanaka i sa političarima i sa privrednicima u Kini evidentno je da oni prepoznaju strateški i ekonomski značaj mediteranske pozicije Crne Gore, i naš potencijal da se pozicioniramo kao konekciona platforma regiona. Energetski kabl između Crne Gore i Italije Kinezima je još jedna potvrda konkretne ekonomske valorizacije te naše geostrateške pozicije.

Tako, Poli Grupa od koje je Crna Gora nedavno preuzela dva broda, a u planu je izgradnja još dva, najavila je veći uvoz proizvoda Plantaža imajući u vidu potencijal mediteranski brendirane industrije hrane.

Ista grupacija najavila je saradnju u saobraćajnoj infrastrukturi, obnovljivim izvorima energije; projekat 'bezbjedni gradovi'; dogradnju i rekonstrukciju Luke Bar; ulaganje u razvoj nekretnina itd. Opet imajući u vidu stratešku poziciju Crne Gore, u razgovoru sa predsjednikom Šangajske međunarodne lučke grupe, dogovoreno je da ekspertska grupa šangajske luke posjeti Crnu Goru.

Ova grupa prometuje preko 30 miliona kontejnera godišnje i ujedno je najveća kontejnerska luka na svijetu i unapređenje tog aspekta naše privrede moglo bi značajno da doprinese rastu BDP-a Crne Gore.

Sa Huawei jednom od najvećih svjetskih telekomunikacionih korporacija pomenuta je i mogućnost izgradnje naučnih i istraživačkih centara. Imajući u vidu da je prihod te kompanije u 2011. godini iznosio 32,4 milijarde dolara i da uspješno sarađuje sa 45 od 50 vodećih svjetskih telekomunikacionih operatora, to bi bila izuzetna prilika za naše ljude da se obuče u novim i na globalnom tržištu konkurentnim poslovima.

 

 
       
   

U Crnoj Gori postoji loša klima prema domaćim, ali i prema stranim investitorima, a oni su danas ključni za toliko potreban stimulans našoj ekonomiji. Biznis barijere na lokalnom nivou guše privredu, a mi ne smijemo dozvoliti da veliki i ozbiljni investitori čekaju zbog nepotrebnih i predugih administrativnih procedura. Ključni izazov vidim u podizanju operativnosti sistema, institucija i  državnog  aparata koji treba da iznese tu strategiju, kaže za Pobjedu Duško Knežević

Razgovarao: Goran Popović

Dusko Knezevic intervju 2012 2012 Dragan Mijatovic 010 Duško Knežević: Ozbiljni investitori ne smiju čekati pred šalterima

PODGORICA – Investiranje i oživljavanje privredne aktivnosti je ključni element za oporavak crnogorske ekonomije od posljedica globalne ekonomske i finansijske krize i zato ne smijemo dozvoliti da nam veliki i ozbiljni investitori čekaju pred šalterima. To je, u najkraćem, siže poruke predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića saopštene u ovom razgovoru.

Atlas grupa je osnovana prije 20 godina i danas je jedan od najvećih i najozbiljnijih poslovnih sistema u Crnoj Gori koji ima 1.500 zaposlenih, a njene investicije mjere se stotinama miliona eura. Knežević za Pobjedu govori o posljedicama globalne ekonomske krize na crnogorsku ekonomiju, crnogorskom investicionom ambijentu, bankarskom sistemu, poreskoj politici, razvojnim potencijalima i šansama Crne Gore… Naš sagovornik objašnjava i zašto se nije pojavio pred skupštinskim Anketnim odborom za ispitivanje privatizacije Telekoma, zašto je Atlas grupa prozvana kao investitor koji ne izvršava svoje obaveze, zašto je u posljednje vrijeme na meti crnogorske žute štampe…

POBJEDA: Već dvije decenije se bavite biznisom u Crnoj Gori. Kako danas ocjenjujete ukupan poslovni ambijent? Gdje su glavni problemi, ključni izazovi?

KNEŽEVIĆ: Ponoviću ono što stalno naglašavam, glavni problem Crne Gore je nedostatak kvalitetnog kadra koji može pružiti kvalitetan servis investitorima. Neophodno je i značajno poboljšati koordinaciju između državne i lokalne administracije, a potreban je i viši stepen centralizacije, naročito u sferi promocije, podrške i razvoja investicionih  projekata.

Ključni izazov i za poslovni ambijent i za društvo u cjelini  vidim u podizanju operativnosti sistema, institucija i državnog aparata, što podrazumijeva i iznalaženje prave mjere između fiskalnog  konzervativizma i socijalno progresivne politike. Mi kao mala država i mali aparat, ne smijemo dozvoliti da velike i ozbiljne investitore usporavamo i odbijamo zbog nepotrebnih i predugih administrativnih procedura i na taj način uskraćujemo našu ekonomiju za prijeko potrebno oživljavanje privrede i kreiranje novih radnih mjesta.

POBJEDA: Da li je crnogorska poreska politika dobro koncipirana, da li je stimulativna za investitore?

KNEŽEVIĆ: Neophodno je imati konkurentnu poresku politiku i u tom pogledu slažem se sa mojim kolegama, članovima AmChama, koji su nedavno uputili pismo Vladi Crne Gore sa stavom da bi eventualno povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) i poreza na dobit bila loša ideja. Potrebno je zadržati postojeće poreske stope, a posebno PDV i porez na dobit, jer bi njihove nagle izmjene uticale vrlo negativno na  privlačenje stranih direktnih investicija i razvoj postojećih biznisa, a znamo da je to u ovom trenutku ključno za ekonomsku stabilnost i prosperitet crnogorskog društva.

Dusko Knezevic intervju 2012 2012 Dragan Mijatovic 023 Duško Knežević: Ozbiljni investitori ne smiju čekati pred šalterima

POBJEDA: Postoje li u svijetu neki standardi kada je riječ o servisiranju domaćih i stranih investitora?

KNEŽEVIĆ: Nekoliko puta sam pokretao inicijativu o uvođenju MIFID regulative, kojom je na nivou Evropske unije regulisan rad investicionih kompanija i pružanje investicionih usluga. Da to ne bi bio presedan, pokazuju i primjeri Norveške, Lihtenštajna i Islanda, koji nijesu u EU, a primjenjuju ovu regulativu. To bi bila naša šansa da privučemo velike investicione fondove i usmjerimo značajan novac prema nama. To bi neminovno uticalo i na turizam kroz dolazak bogate klijentele, koja nam je neophodna da bismo napravili kvalitativan iskorak u turističkoj ponudi. Osim korisnog, to bi bio i praktičan korak, jer bismo time zatvorili jedno od poglavlja u pregovorima sa EU.

Isto važi i za PSD regulativu, kojom su regulisana online plaćanja i poslovanje kompanija koje se bave ovim biznisom. Na globalnom nivou to je svakog dana sve veći biznis i kroz ovu regulativu, takođe, možemo privući veliki kapital.

POBJEDA: Šta to konkretno treba mijenjati?

KNEŽEVIĆ: Vidimo da sada već postoji konsenzus u društvu, naročito u sferi preduzetništva o nečemu na što već godinama ukazujem, a to je da ažurnost lokalne i državne administracije mora biti na mnogo većem nivou. To se naročito odnosi na izdavanje građevinskih dozvola, izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, izmjene planova i slično, dakle svega onoga što često zna da uspori početak ili završetak neke investicije. Ne smijemo da dozvolimo da zbog spore procedure kod izdavanja dozvola kapital stoji, naročito ne u ovakvoj ekonomskoj situaciji, konkurentnoj i vrlo konzervativnoj prema novim investicijama. A moramo i što hitnije poraditi i na edukovanju kadrova koji servisiraju investitore.

Svjedoci smo i loše klime prema domaćim, ali, što je čak opasnije, i prema stranim investitorima, a znamo da su oni ključni za toliko potreban stimulans našoj ekonomiji, posebno u ovom trenutku. Zato sve to treba postaviti vrlo transparentno, kao jasnu strategiju u interesu države, jer vidimo da i u regionu, ali i globalno, državne uprave nastoje da privuku, sačuvaju i stimulišu investitore. Naravno, sve to treba da prati i adekvatna socijalna politika i zakon o radu koji stimuliše razvoj ljudskog kapaciteta – ključnog za operativnost i konkurentnost naše ekonomije.

POBJEDA: Koliko je Atlas grupa do sada investirala u Crnoj Gori?

KNEŽEVIĆ: Atlas grupa posluje u Crnoj Gori više od  dvije decenije i Crna Gora je uvijek bila glavna destinacija za investicione projekte Atlas grupe. Većinu kapitala ostvarenog prodajom većih projekata u Srbiji u periodu prije krize, koji uključuju dvije banke, osiguravajuće kuće,  ekskluzivne nekretnine ulagali smo u projekte u Crnoj Gori.

Teško je egzaktno precizirati obim investicija, naša ulaganja mjere se  stotinama miliona eura i ne uključuju samo sredstva koja su uložena u investicione projekte i osnivanje kompanija, već i plaćene poreze, takse i druge nadoknade koji su se od kompanija Atlas grupe slile u budžet države i lokalnih jedinica.

POBJEDA: Da li su sve te investicije donijele očekivani poslovni rezultat?

KNEŽEVIĆ: Atlas grupa jeste profitno orijentisana kompanija, ali nikad nam to nije bio prevashodni cilj, jer svjesni smo da je održiva samo  vrijednost koju dijelimo sa društvom u kojem poslujemo. U mnoge projekte investirali smo prepoznavši ih kao ključne za budućnost društva. Tako smo osnovali prvi privatni univerzitet, kao vid podizanja kvaliteta obrazovnog sistema Crne Gore, ili otvorili prvu fabriku vode u Kolašinu, kao način da damo naš doprinos razvoju sjevera Crne Gore.

Na međunarodnom nivou u kompanijama Atlas grupe  trenutno radi preko 1500 ljudi, a u Crnoj Gori zapošljavamo blizu 1200 ljudi. Znamo da smo u Crnoj Gori među najvećim poslodavcima i najvećim poreskim obveznicima i svijest o tome utiče na naše poslovne odluke, a u ovom ekonomski više nego izazovnom vremenu to vrlo često znači i – protiv ekonomske logike.

POBJEDA: Šta su realni razvojni potencijali Crne Gore? 

KNEŽEVIĆ: Energetska nezavisnost i ekonomski benefiti proizvodnje vrlo tražene energije iz obnovljivih izvora velika su šansa za budućnost Crne Gore. I mi u Atlas grupi, zajedno sa iskusnim međunarodnim partnerima u ovoj oblasti radimo na projektima za proizvodnju energije iz solarnih potencijala.

Targetni turizam i poljoprivreda u funkciji turizma takođe su veliki razvojni potencijali za konkurentnost naše ekonomije na regionalnom i globalnom tržištu.

Dusko Knezevic intervju 2012 2012 Dragan Mijatovic 036 Duško Knežević: Ozbiljni investitori ne smiju čekati pred šalterima

POBJEDA: Gdje još namjeravate investirati?

KNEŽEVIĆ: Prateći ključne trendove razvoja Crne Gore, Atlas grupa planira i nove projekte u sferi obrazovanja koji će omogućiti inovativnu platformu za sticanje međunarodno konkurentnih i tržišno orijentisanih akademskih znanja i profesionalnih zanimanja. Već smo najavili saradnju sa jednom od najuspješnijih turskih visokoškolskih ustanova sa kojima planiramo osnivanje zajedničkog biznis fakulteta sa studijama koje će biti međunarodno standardizovane i dvojezične – na engleskom i turskom. Projekat predviđa dovođenje oko 1.000 studenata iz Turske i sa Bliskog istoka, koji žele kvalitetnu i evropski konkurentnu edukaciju. Ovaj projekat bi Podgorici i Crnoj Gori pružio potencijal da postane regionalni međunarodni univerzitetski centar, koji će pružati savremenu edukaciju, kako za mlade ljude iz Crne Gore, tako iz regiona i šire iz svijeta.

Dodatnu vrijednost ovog projekta vidimo upravo u toj  mogućnosti da  pružimo i mladim ljudima  iz Crne Gore, kao i menadžerima, sredinu za osvajanje na međunarodnom tržištu traženih i potrebnih znanja i vještina.

POBJEDA: Može li model ekonomskog državljanstva, o kojem ste i ranije govorili, podstaći strane investitore da ulažu u Crnu Goru?

KNEŽEVIĆ: Mislim da je to jako važno. Treba pogledati šta su uradile Španija, Kipar i Mađarska. Španija je napravila strategiju prodaje nekretnina kojom će se, kroz program rezidenta i radne dozvole, omogućiti investitorima van EU da lakše dolaze do mogućnosti da investiraju. Mislim da je predviđeni minimun potencijalnog ulaganja 250.000 ili 300.000 eura. Španci tako hoće da podstaknu prodaju nekretnina koja je stagnirala zbog globalne ekonomske krize.

Kipar ima program ekonomskog državljanstva koji se već nekoliko godina primjenjuje, s tim da su na Kipru prilično visoki zahtjevi za ulaganje. A vidimo i da sve više vrlo uticajnih francuskih preduzetnika i javnih ličnosti traži alternativu u ovom kontekstu.

Mislim da bi Crna Gora mogla to da uradi u ovom momentu. Posebno zato što je Evropa sad u krizi i mi moramo naći alternativne izvore finansiranja. Mislim da u dogledno vrijeme ne možemo od investitora iz Evrope očekivati neku značajniju aktivnost.

POBJEDA: Kad pominjete vanevropske investitore, nedavno ste bili i u jednoj crnogorskoj delegaciji u Kini. Hoće li biti kakvih konkretnih zajedničkih projekata sa zemljom koja će, kako se predviđa, do 2030. godine postati prva svjetska ekonomija?

KNEŽEVIĆ: Posjetili smo nekoliko velikih kompanija. Luka u Šangaju je zainteresovana za ulaganje u našu Luku Bar. Ipak, mislim da se najviše tu očekuje od kineske kompanije za gradnju mostova i puteva koja je pokazala interes za izgradnju auto-puteva u Crnoj Gori, a vrlo je interesantno i ulaganje u Termoelektranu Pljevlja.

Nije bilo nekih konačnih dogovora, ali pretpostavljam da će nova Vlada sada nastaviti razgovore sa kineskom delegacijom. I premijer Đukanović je najavio da očekuje značajnija ulaganja u energetiku i kreditnu liniju za izgradnju auto-puteva u Crnoj Gori.

POBJEDA: Kada će grandiozni podgorički Atlas Capital centar otvoriti svoja vrata?

KNEŽEVIĆ: Atlas Capital centar u Podgorici je faktički završen i sada radimo na „punjenju“. Nismo riješili još problem hotelskog operatera i nismo definisali komercijalni prostor za kompanije koje treba da ga zakupe. Partner iz Abu Dabija insistira na tome da se poslovni prostori ne prodaju, već da se daju pod zakup. Takođe, oni insistiraju na velikim svjetskim brendovima, ali tokom krize nije lako sklopiti takve aranžmane. To nam je dodatni problem.

POBJEDA: Je li sav prostor rezervisan samo za biznis?

KNEŽEVIĆ: Ne, tu će biti smješteno i nekoliko ambasada. Sigurno će to biti Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u pregovorima smo i sa još nekoliko ambasada. I mi iz Atlas grupe ćemo se kompletno preseliti u jednu od kula Capital centra.

POBJEDA: Znači, još ne možete precizno najaviti otvaranje?

KNEŽEVIĆ: Mi smo predvidjeli zvanično otvaranje prije početka naredne ljetnje turističke sezone, ali nisam siguran da će centar do tada biti potpuno useljen.

Dusko Knezevic intervju 2012 2012 Dragan Mijatovic 028 Duško Knežević: Ozbiljni investitori ne smiju čekati pred šalterima

POBJEDA: Na kraju, kakve su Vaše procjene o posljedicama ekonomske i finansijske krize u eurozoni na Crnu Goru. Nazire li se kraj toj krizi?

KNEŽEVIĆ: Izlaz iz globalne krize još nije dovoljno jasno vidljiv, niti je njegov momenat izvjesan, ali kao što sam više puta naglasio, prednost Crne Gore je u malom sistemu koji se lakše koriguje, brže mijenja i  prilagođava kad treba.

Kriza u eurozoni imaće za posljedicu veću disciplinu u finansijskim tržištima i veću koordinaciju bankarskog sektora. Crna Gora je i prije indirektno bila u velikoj mjeri zavisna od dešavanja u eurozoni, a sa intenziviranjem procesa pridruživanja još mnogo direktnije i mnogo brže.  Nakon perioda prilagođavanja i primjene neophodnih izmjena, perioda koji nikada nije lak, koji će zahtijevati određene žrtve i čije benefite nije lako prepoznati (o čemu svjedoči, uostalom, i Montijeva misija u Italiji), smatram da ćemo iz krize izaći sa korigovanim, operativnijim i na globalnom tržištu konkurentnijim sistemom i ekonomijom.

Tržištima upravlja budućnost, povjerenje, stav o periodu koji dolazi. Vidimo da EU pokušava da uspostavi sistem koji će ulivati više povjerenja u njenu održivost i efikasnost. I mi moramo imati jasnu, održivu i sa socijalnom politikom koordiniranu strategiju razvoja.

Lična karta

Duško Knežević je rođen 1959. godine u Podgorici. Osnovnu školu i Gimnaziju „Slobodan Škerović“ završio je u Podgorici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije iz oblasti monetarnog, bankarskog i finansijskog menadžmenta završio je 2006. godine, a doktorsku disertaciju pod nazivom „Pravne i ekonomske pretpostavke održivosti sistema penzijskog osiguranja“ odbranio je 2010. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Osnivač je i predsjednik Atlas grupe. Od osnivanja Atlas grupe prije 20 godina u Crnoj Gori, Knežević je stalno širio opseg interesovanja korporacije. Atlas grupu trenutno čini 30 kompanija koje se bave bankarstvom, finansijama, nekretninama, proizvodnjom, obrazovanjem, građevinarstvom, turizmom, zdravstvom i medijima.

Atlas grupa je u međuvremenu prerasla u međunarodno priznatu kompaniju, koju sada čine i Atlas Capital Financial Services na Kipru,  Atlas Capital u Londonu, FSA regulated company u UK i ABM Bank u Rusiji.

Duško Knežević je i član „Clinton Global Initiative“, organizacije bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona, koja okuplja nevladine organizacije, kompanije, svjetske lidere kako bi se zajedno efikasno bavili najvećim svjetskim problemima – siromaštvom, zaštitom životne sredine, zdravstvom i obrazovanjem.

Neki mediji napadaju investitore da bi izvukli korist za sebe

POBJEDA: U posljednje vrijeme ste često na meti crnogorske žute štampe. Nedavno je osvanuo naslov da ste Srđanu Miliću dali kredit od pola miliona eura za bespravnu gradnju. Kako to komentarišete?

KNEŽEVIĆ: To su samo neke političke igre, tempirane u vrijeme predizborne kampanje. Srđan Milić i njegov brat su mnogo ranije uzeli taj kredit, i nije pola miliona nego mnogo manje. Ja nisam ni učestvovao u dodjeljivanju tog kredita, jer se ne bavim tim operativnim stvarima i u Atlas banci nemam nikakvu funkciju. Tako da tu nema šta više da se komentariše.

Ne znam šta je čudno ako banka da nekome kredit. Evo, da sada vama Atlas banka da kredit, treba li sjutra u nekim novinama da osvane naslov – Duško Knežević dao novinaru Pobjede kredit…

POBJEDA: Prilično ružno bili su intonirani i tekstovi o Vašem planu da gradite turistički kompleks na Mogrenu. Zašto?

KNEŽEVIĆ: Intonirano je tako zato što je prethodnim rješenjem tu bio predviđen objekat velike spratnosti. Mi smo u međuvremenu promijenili projekat koji će u potpunosti biti uklopljen sa Starim gradom i okolinom. Mislim da su i opština Budva i nadležno ministarstvo zadovoljni tim našim novim rješenjem.

Taj kompleks zvaće se Mogren grad, na onoj hridini nastaće novo, luksuzno turističko naselje na oko 20 hiljada kvadrata. Već smo ušli u pripremu dokumentacije i izradu projekata i mislimo da ćemo do kraja iduće godine početi gradnju.

POBJEDA: Što tekstovima, što montiranim fotografijama, stalno Vas neki mediji vežu za visoke crnogorske političare. Jeste li Vi zahvaljujući vezama sa političarima postali uspješan biznismen?

KNEŽEVIĆ: Naravno da za takve tvrdnje nema nikakvog osnova. Već sam rekao, ja sam došao u Crnu Goru kad sam prodao dvije banke u Srbiji, jednu osiguravajuću kuću, neke vrijedne nekretnine. Došao sam da investiram taj novac u Crnu Goru.

Dalje, nemam nikakav zajednički posao sa bilo kojim političarem u Crnoj Gori, što se lako može provjeriti. Mi smo najozbiljniji poslovni sistem u Crnoj Gori, u svakom pogledu. Međunarodno smo orijentisani, dovodimo ovdje strane investitore i promovišemo Crnu Goru svuda u svijetu.

Nijesam ja neki lokalni biznismen koga je neki političar izvukao iz šešira i postavio ga da nešto radi. Ja sam još od ranije bio poznat na širem prostoru bivše Jugoslavije kao ličnost od javnog značaja. Od sporta, pa dalje. Bio sam i direktor jugoslovenske reprezentacije u Atlanti, dosta toga imam iza sebe…

POBJEDA: Zašto su neki mediji, ne samo kad ste Vi u pitanju, nego inače, žestoki kritičari investitora u Crnoj Gori, domaćih i stranih?

KNEŽEVIĆ: Vjerovatno pokušavaju da izvuku nekakvu korist za sebe iz svega toga što pišu. To jako negativno utiče na ozbiljne investitore. Oni jednostavno napuštaju takve destinacije, jer sa svojim kapitalom mogu da biraju gdje će da idu.

Mislim da je ta klima koja se stvara u Crnoj Gori oko stranih ulaganja ipak produkt neke organizovane kampanje, koja koristeći neke socijalne probleme želi da realizuje nečije političke interese. Jako negativno se to odražava na sva eventualna buduća ulaganja u Crnoj Gori.

Evo vidite šta su sve pisali i Piteru Manku u nekim crnogorskim medijima, a više je Mank promovisao Crnu Goru u svijetu nego svi mi ostali investitori zajedno. Trebalo bi, ipak, tu da bude malo više dostojanstva i novinarske etike. Možete, naravno, sve da pitate, da istražujete, ali morate sačuvati neko dostojanstvo…

POBJEDA: Mediji su pažljivo pratili i sudski proces koji se vodio zbog tužbe za mobing u Atlas televiziji. Kakav je Vaš komentar na sve to?

KNEŽEVIĆ: Pa, nemam komentar. Sve što sam imao, rekao sam na sudu. Meni je žao što su te djevojke izmanipulisane od nekih krugova koji su pokušali da ih zloupotrijebe.

Već sam rekao da sam ih ja tretirao kao svoje kćerke. Nisam radio ništa što nije bilo javno i žao mi je što su izmanipulisane.

Uostalom, ja sam na sud bio pozvan kao svjedok, tužena je Televizija Atlas. Žao mi je što su na takav način pristale da realizuju namjere jedne grupe ljudi koja je pokušala da nas ucijeni.

POBJEDA: Nijeste se odazvali skupštinskom Anketnom odboru koji je istraživao navode o korupciji u privatizaciji Telekoma. Zašto?

KNEŽEVIĆ: Pa, ja nisam učestvovao u privatizaciji Telekoma, tako da nemam šta da kažem o tome…

POBJEDA: Zašto su Vas onda pozvali?

KNEŽEVIĆ: Pretpostavljam da su me pozvali zato što su me povezivali sa nekim dešavanjima poslije privatizacije i nekih transfera novca preko naše banke, koja su bila potpuno regularna.

I da sam se odazvao, rekao bih isto što i vama sada…

Banke imaju novac, ali ne i garancije da će krediti biti vraćeni

POBJEDA: Kakav je trenutno ambijent za bankarsko poslovanje, posebno u svjetlu odluka Centralne banke Crne Gore?

KNEŽEVIĆ: Iako banke imaju dovoljno novca da u većem obimu kreditiraju privredu u postojećim uslovima, to je teško očekivati zbog ekonomske krize, velikih biznis barijera na lokalnom nivou i nedostatka dobrih projekata koji bi bankama garantovali da će im se uloženi novac vratiti.

Izvori novca na domaćem tržištu su nekvalitetni, jer su većinom kratkoročni, dok su zbog dugog trajanja ekonomsko-finansijske krize izvori na međunarodnom tržištu sve skuplji i sve teže dostupni našim bankama. Nadam se da će pronalaženje rješenja za ublažavanje nekvalitetnih kredita, na kojem rade Udruženje banaka, Centralna banka Crne Gore, Ministarstvo finansija i Svjetska banka, imati efekte. Prije svega zbog ublažavanja problema nelikvidnosti i pokretanja kreditne aktivnosti. Nadam se i da će biti stvoreni uslovi da se obezbijedi više kredita u narednoj godini.

POBJEDA: Posebni prigovori bankama su što ne kreditiraju dovoljno mala i srednja preduzeća…

KNEŽEVIĆ: Razumljivo je da postoji potreba za kreditnu strategiju koja stimuliše mala i srednja preduzeća, ali u vrlo nesigurnoj ekonomskoj sredini neophodno je da se rizik podijeli. Tu mislim na privatno-javna partnerstva i razvojne fondove za stimulaciju strateških privrednih grana – energetike, turizma, preduzetništva…

Smatram da bi se veće kreditiranje moglo ostvariti uklanjanjem biznis barijera na lokalnom nivou koje guše privredu, jačanjem finansijske discipline, što je u rukama države, i primjenom modela za rješavanje nekvalitetnih kredita koji je najavila Centralna banka. Za ublažavanje krize posebno su važne nove investicije, na čijem privlačenju država mora intenzivnije raditi.

Za sve ovo trebaće vremena, ali bitno je dugoročno razmišljati i imati jasno i dobro postavljenu, koordiniranu strategiju.

Završićemo svoje investicije u Meljinama

POBJEDA: Mediji pominju i Atlas grupu nakon Đukanovićeve najave da će otkazati ugovore sa investitorima koji ne izvršavaju ugovorne obaveze. O čemu je riječ?

KNEŽEVIĆ: Bilo je za očekivati da se spekuliše da se to odnosilo i na neke projekte Atlas grupe, koja je najveća domaća real estate kompanija. Vidljivo je i da u tim pretpostavkama podrazumijevaju projekat Atlas grupe u Meljinama.

U skladu sa onim što je bila naša obaveza prema uslovima tendera za bolnicu Meljine, započet je i proces investiranja. Međutim, lokalna zajednica i opština Herceg Novi nisu bili zadovoljni urbanističkim rješenjem koje je odobrilo Ministarstvo za uređenje prostora.

Novo rješenje koje smo predložili podrazumijeva nižu spratnost objekata, nudi veću ekskluzivnost cijelog kompleksa i manju zauzetost prostora. Ono je formalno predato opštini Herceg Novi na usvajanje i u skladu sa tim tražili smo izmjene detaljnog urbanističkog plana. Izmjenama važećeg planskog dokumenta omogućila bi se veća otvorenost kompleksa za javnu upotrebu i još bolja kolska i pješačka komunikacija između zone šetališta Pet Danica i gradske saobraćajnice sa gornje strane kompleksa. Time bi bila postignuta bolja integrisanost projekta sa okruženjem, posebno u odnosu na Manastir Savinu i gradsku park – šumu Dubrava. Kao veoma značajnu novinu kod novog plana, pored navedenih stvari, smatram i planirani institut za medicinska istraživanja, čija će zgrada biti odmah uz bolnicu.

POBJEDA: Kako vaš partner u tom poslu gleda na te izmjene?

KNEŽEVIĆ: Kao što znate, u Meljinama smo partneri sa Capital investmentom iz Abu Dabija, sa kojima završavamo i Atlas Capital centar u Podgorici. Iako je Kromwel, lanac bolnica koji je bio dio ove investicione kompanije u vlasnistvu kraljevske porodice, prodat Bupi, novim urbanističkim rješenjem Capital investment se vraća u projekat i spreman je na nove investicije.

POBJEDA: I građani Herceg Novog se žale da im bolničke usluge u Meljinama nijesu dostupne…

KNEŽEVIĆ: Građani Herceg Novog traže proširenje usluga koje su im u Meljinama dostupne kroz osnovno zdravstveno osiguranje, a putem ugovora koji je bolnica potpisala sa Fondom za zdravstvo. Ovo se naročito odnosi na hirurgiju, ginekologiju i rehabilitaciju. Prihvatanje ovog proširenja na osnovu inicijative građana najavljeno je u skorije vrijeme i od visokih državnih dužnosnika i nadam se da će do toga doći.

Preuzeto sa www.pobjeda.me 

 

       
   

Predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević ukazao je na  Godišnjem sastanku 2012 Klinton globalne inicijative u Njujorku na značaj privatno javnog partnerstva navodeći da treba raditi na razvoju obnovljivih izvora energije. Knežević je ukazao i na značaj ravnopravnosti privatnih i državnih univerziteta. Za razvoj privatnih obrazovnih ustanova  potrebna je jaka politička volja, posebno u onim zemljama koje su nerazvijene, kazao je Knežević.

Knezevic i Klinton

 

Knežević je razgovarao i sa predstavnicima američkih i drugih internacionalnih univerziteta koji su zainteresovani  za moguće pokretanje studijskih programa na engleskom jeziku u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, posebno su zainteresovani za Crnu Goru gdje bi studenti iz zemalja iz okruženja, ali i sa Srednjeg istoka i Istočne Evrope dolazili da pohađajaju studijske programe na engleskom jeziku.

Tokom trodnevnog sastanka članovi Inicijative su raspravljali o tome kako unaprijediti akcije koje već sprovode širom svijeta. U fokusu su bile teme koje se odnose na poboljšanje života pojedinaca, životne sredine, razvoj ekonomije i dobrog upravljanja. Ključni gosti sastanka bili su američki predsjednik Barak Obama i republikanski kandidat Mit Romni.

Klinton je na zatvaranju sastanka rekao da ne treba odustajati od borbe sa ekonomskom krizom. Kako je istakao saradnja će označiti 21. vijek, a kreativne i fokusirane akcije pojedinaca će doprinijeti kreiranju stabilnog i održivog svijeta gdje će svi imati mogućnost da se dokažu. Njegova supruga i državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton rekla je da država mora natjerati fianansijske moćne pojedince da plaćaju svoje račune kao i da bogati ljudi ne investiraju dovoljno u javne škole, javne bolnice... Obama se posebno osvrnuo na borbu protiv trgovine ljudima, dok je Romni istakao da državnu pomoć treba pretvoriti u dugoročnu investiciju uz podršku privatnog sektora.

 

 

       
   

Predsjednik Atlas grupe i Atlas fondacije dr Duško Knežević učestvuje na Godišnjem sastanku 2012 Klinton globalne inicijative u Njujorku.

Otvaranje Godišnjeg sastanka 2012 Klinton globalne inicijative (CGI) u Njujorku 23. septembra 2012.

 

Drugi dan Godišnjeg sastanka 2012 Klinton globalne inicijative (CGI) u Njujorku, 24. septembar 2012.

 

       
   

Predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević učestvovaće na osmom Godišnjem sastanku 2012 Klinton globalne inicijative (CGI) koji se održava u Njujorku.

Na godišnjem sastanku učestvovaće i američki predsjednik Barak Obama i predsjednički kandidat republikanaca Mit Romni koji će održati govore na posebnim sjednicama tokom posljednjeg dana Godišnjeg sastanka koji se održava od 23. do 25. septembra u Njujorku. Na sastanku će učestvovati i brojni predsjednici i premijeri država i vodeći svjetski biznismeni.

Klinton je rekao da je zahvalan što su Obama i Romni izdvojili vrijeme da se pridruže liderima iz svih djelova društva koji su odlučili da riješe najveće globalne probleme kroz Klinton globalnu inicijativu. Podsjetio je da su od osnivanja Inicijative 2005. godine, članovi Klinton globalne inicijative, sproveli više od 2.100 akcija koje su već poboljšale živote 400 miliona ljudi širom svijeta.

Prvi put, godišnji sastanak će imati samo jednu temu ''Osmišljavanje plana za uspješnu akciju'', u okviru koje će se preispitati kako akcije koje sprovode članovi Klinton globalne inicijative mogu biti poboljšane da bi se postigli što pozitivniji i mjerljivi rezultati. Tokom trodnevnog sastanka učesnici će se posebno baviti unapređenjemm akcija koje se odnose na poboljšanje života pojedinaca, životne sredine, proizvodnju hrane i generalno na razvoj ekonomije i dobrog upravljanja. U ponedjeljak 24. septembra, na posebnoj ceremoniji biće dodijeljene godišnje nagrade CGI istaknutim pojedincima iz oblasti filantropije, upravljanja državom i civilnim sektorom.

CGI osnovao je 2005. godine bivši američki predsjednik Bil Klinton i okuplja više od 150 šefova država, 20 laureata Nobelove nagrade, i na stotine vodećih izvršnih direktora, osnivača fondacija i nevladinih organizacija, glavne filantrope i članove medija.

Koncept koji je u osnovi Klinton globalne inicijative promovisan je i u Crnoj Gori prošle godine u maju kada je, na poziv Kneževića kao člana CGI, Klinton posjetio Crnu Goru gdje je učestvovao na inauguralnoj konferenciji "Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope", u organizaciji Vlade Crne Gore i Atlas fondacije. Knežević je postao član CGI 2010. godine.

 

       
   

Najavljeni novi projekti Atlas grupe sa kineskim kompanijama u oblasti obnovljive energije u Crnoj Gori i mogućnost formiranja finansijske kompanije u Kini

 kina 1

 Privredna delegacija u sastavu dr Duško Knežević, predsjednik Atlas grupe, Slobo Pajović, izvršni direktor Luke Bar i Verica Maraš, izvršna direktorka AD Plantaže boravila je na poziv DPS-a u višednevnoj zvaničnoj posjeti KP Kine. Delegaciju DPS-a predstavljali su predsjednik ove partije Milo Đukanović, politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović, Igor Radusinović, član Izvršnog odbora DPS-a i predsjednik Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost i savjetnici u direktoratu DPS-a.

Delegacija je boravila u Pekingu, Sijanu i Šangaju i susrela se sa brojnim visokim zvaničnicima KP Kine, kao što su Li Čangčun stalni član komiteta Politbiroa CK KP, ministar za Međunarodne veze KP Kine i zamjenik ministra vanjskih poslova NR Kine, i posjetila najveće kineske kompanije i razvojne centre, sa čijim predstavnicima su razmotrene mogućnosti i definisane smjernice za saradnju naročito u oblastima energetike, infrastrukture i razvoja nekretnina Crne Gore. Vodeće kineske kompanije iskazale su veliko interesovanje za investiranje u ovim oblastima.

 kina 2

 Tokom posjete kineskim kompanijama, privredna delegacija predstavila je svoje kompanije i upoznala predstavnike kineskih kompanija sa potencijalima crnogorskog tržišta i mogućnostima investiranja. Nakon posjete Kini, predsjednik Atlas grupe najavio je saradnju Atlas grupe sa kineskim kompanijama u projektima obnovljive energije u Crnoj Gori, kao i mogućnost formiranja finansijske kompanije i otvaranje predstavništva Atlas banke u Kini.

 Intervju dr Duška Kneževića za Portal Analitika, 12. septembar 2012.

ANALITIKA: Da li ste kao jedini predstavnik privatnog biznisa u delegaciji imali prilike da razgovarate o eventualnim projektima u kojima bi učestvovala i Vaša grupacija?

KNEŽEVIĆ: Prilikom posjete Pudong poslovnoj zoni u Šangaju, kineski zvaničnici sa kojima sam imao priliku da razgovaram su pokazali interes da se Atlas banka pojavi na kineskom tržištu kroz otvaranje predstavništva ili filijale. To su vidjeli kao put za brzo povezivanje kineskih privrednika sa Crnom Gorom, a samim tim i za lako uspostavljanje dalje saradnje. Tu ideju sam ocijenio kao vrlo pozitivnu, ali sam naglasio da smo zainteresovani za formiranje finansijske kompanije u Kini koja bi se bavila pružanjem finansijskih usluga i čije bi sjedište bilo u Šangaju kao finansijskom centru Kine.

Inače, Pudong zona je jedna od najvećih finansijsko-trgovačkih zona na svijetu koja godišnje ima prihode od preko 80 milijardi eura. U njoj su smještene brojne kompanije među njima i Šangajska berza, banke i ostale finansijske institucije.

ANALITIKA: Da li Atlas grupa može da dobije dozvolu za bavljenje bankarskim biznisom u Kini, budući da su na tom tržištu vrlo oštri uslovi i da su potrebna velika finansijska sredstva?

KNEŽEVIĆ: Atlas banka je prevashodno usmjerena na tržite Crne Gore i regiona, ali kroz Atlas banku Moskva u Rusiji - već smo stekli iskustvo u funkcionisaju na velikim i konkurentnim tržištama. U Kini bi nastupili sa filijalom ili predstavništvom, što je prihvatljivije i za samo tržište i za naš nastup na njemu. Ulazak na azijsko tržište veliki je uspjeh i za američke i njemačke banke, stoga je i sam poziv za osnivanje predstavništva Atlas banke - doživljavam kao neku vrstu satisfakcije i priznanja za cijelu Atlas grupu.

 ANALITIKA: Tokom posjete Kini imali ste brojne sastanke, gdje vidite najveći potencijal za relizaciju u skorijem periodu, da li su to infrastukturni projekti kako se često naglašava?

KNEŽEVIĆ: Investiranje u infrastrukturne projekte Crne Gore svakako je bila jedna od dominantnih tema u Kini, naročito imajući u vidu sredstva od 10 milijardi eura koja je Vlada Narodne Republike Kine u okviru 12 Varšavskih mjera namijenila zemljama Centralne i Istočne Evrope. Kineska korporacija Čajna roud end bridž (CRBC) koja je najveći izvođač radova u putnoj infrastrukturi i mostogradnji u Kini, zainteresovana je za gradnju autoputa Bar-Boljare. Predstavnici CRBC-a dodatno su bili zainteresovani i za gradnju energetskih objekata, zaobilaznice oko Budve kao i mosta Verige koji je takođe jedan od naših prioriteta u infrastrukturi. Timovi ove kompanije već rade na izradi idejnih predloga i za dva mjeseca poslaće i konkretnu ponudu. Ovdje je bitno naglasiti da bi operativna realizacja projekata pripala Crnoj Gori, što bi bio značajan podstrek za našu privredu i tržište rada, jer bi pokretanje ovakvih projekata uposlilo kompletnu domaću građevinsku operativu.

 ANALITIKA: Koliko je Crna Gora spremna i sposobna da aplicira za projekte; da li smo, možda, zakasnili u pripremi tehničke dokumentacije?

KNEŽEVIĆ: Naprotiv! Podaci iz Vlade Crne Gore govore da je upravo Crna Gora najbrže aplicirala za projekte, konkretno za Pljevlja II (drugi blok termoelektrane) i zaobilaznice oko Kotora i Budve.

Dakle, mislim da Crna Gora ipak ulaže značajne napore da privuče kineske investitore. To je bila svrha i ranije posjete premijera Igora Lukšića i privredne delegacije u kojoj sam ja bio.

 ANALITIKA: Čudi, ipak, da ste sa kolegama iz biznisa išli sa partijskom delegacijom koju predvodi predsjednik DPS-a Milo Đukanović, a ne sa premijerom Igorom Lukšićem.

KNEŽEVIĆ: Mislim da zaista nema mjesta za maliciozne komentare. Znate da kineske kompanije u inostranstvu rade uglavnom posredstvom međudržavnih sporazuma i da značajnu ulogu u svemu tome ima partija, posebno kada je u pitanju Kina gdje sve ključne odluke donose u vrhu partije. Značajno je da su crnogorski privrednici u Kini dobili mogućnost da se predstave, da izlože projekte koji su atraktivni i da će, na kraju, od svega korist imati Crna Gora.

 ANALITIKA: Kineske kompanije kod nas najčešće su povezivane sa investicijama u energetskom sektoru Crne Gore. Da li je bilo nekih konkretnih dogovora u ovom pravcu?

KNEŽEVIĆ: China Goudian, gigant u izgradnji sistema za eksploataciju solarne energije i vjetrenjača zainteresovana je za izgradnju ovih još neiskorišćenih kapaciteta zelene energije u Crnoj Gori. Konkretno, razgovarali smo o zajedničkom projektu sa Atlas grupom na izgradnji vjetrenjača i solarnih farmi.

Interesovanje za hidropotencijale kojima raspolaže Crna Gora pokazala je jedna od vodećih kineskih kompanija u ovoj oblasti Hydro China International. Hydro China International je kompanija koja zapošljava oko 15.000 zaposlenih, od toga 7.000 inžinjera, i učestvovala je u projektovanju i izgradnji najvećih kineskih hidrocentrala i ona bi mogla biti prilika za ovaj strateški sektor crnogorske privrede.

 ANALITIKA: Vidite li, još negdje, potencijal za saradnju sa Kinom?

KNEŽEVIĆ: Tokom sastanaka i sa političarima i sa privrednicima u Kini evidentno je da oni prepoznaju strateški i ekonomski značaj mediteranske pozicije Crne Gore, i naš potencijal da se pozicioniramo kao konekciona platforma regiona. Energetski kabl između Crne Gore i Italije Kinezima je još jedna potvrda konkretne ekonomske valorizacije te naše geostrateške pozicije.

Tako, Poli Grupa od koje je Crna Gora nedavno preuzela dva broda, a u planu je izgradnja još dva, najavila je veći uvoz proizvoda Plantaža imajući u vidu potencijal mediteranski brendirane industrije hrane.

Ista grupacija najavila je saradnju u saobraćajnoj infrastrukturi, obnovljivim izvorima energije; projekat 'bezbjedni gradovi'; dogradnju i rekonstrukciju Luke Bar; ulaganje u razvoj nekretnina itd. Opet imajući u vidu stratešku poziciju Crne Gore, u razgovoru sa predsjednikom Šangajske međunarodne lučke grupe, dogovoreno je da ekspertska grupa šangajske luke posjeti Crnu Goru.

Ova grupa prometuje preko 30 miliona kontejnera godišnje i ujedno je najveća kontejnerska luka na svijetu i unapređenje tog aspekta naše privrede moglo bi značajno da doprinese rastu BDP-a Crne Gore.

Sa Huawei jednom od najvećih svjetskih telekomunikacionih korporacija pomenuta je i mogućnost izgradnje naučnih i istraživačkih centara. Imajući u vidu da je prihod te kompanije u 2011. godini iznosio 32,4 milijarde dolara i da uspješno sarađuje sa 45 od 50 vodećih svjetskih telekomunikacionih operatora, to bi bila izuzetna prilika za naše ljude da se obuče u novim i na globalnom tržištu konkurentnim poslovima.

 

       
   

 

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i bivši američki predsjednik Bil Klinton razgovarali su u Nikoziji o budućim zajedničkim projektima. Knežević je kao Klintonov gost prisustvovao skupu na kojem je bivši američki predsjednik govorio o aktuelnoj ekonomskoj situaciji.

 

 

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević i bivši američki predsjednik Bil Klinton tokom susreta na Kipru istakli su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i projektima Atlas grupe i Atlas fondacije u okviru Klintonove globalne inicijative. Razgovarali su i  o budućoj  saradnji u oblastima obrazovanja, zelene ekonomije i društveno odgovornog poslovanja.

 Knežević i Klinton sastali su se na Evropskom  univerzitetu Kipar u Nikoziji.  Knežević je bio Klintonov gost na skupu pod nazivom „Aktuelna globalna ekonomska situacija“ na kojem su učestvovali i najviši  kiparski zvaničnici. Bivši američki  predsjednik je kao počasni član Laureat mreže međunarodnih univerziteta (Laureate International Universities) govorio o značaju  jačanja saradnje država i privatnog sektora u oblastima ekonomije i obrazovanja.

 Klinton je tokom razgovora sa Kneževićem i kiparskim zvaničnicima istakao i pozitivne utiske o Crnoj Gori  kao  i onim što je postignuto nakon njegovog boravka u Crnoj Gori u maju prošle godine.

 

 Tokom boravka na univerzitetu u Nikoziji, Knežević  se sastao i sa upravom Evropskog univerziteta Kipar - predsjednikom dr Andreasom Eleftheriadesom i rektorom prof. Andreasom Orphanidesom, sa kojima je razgovarao o budućoj saradnji sa Univerzitetom Mediteran i formiranju  zajedničkih programa iz evropskih  studija. Evropski univerzitet Kipar je lider na Kipru na nivou  evropskih akreditacija i član Laureat mreže međunarodnih univerziteta.

 

Sljedeći susret Knežević i  Klinton najavili su za septembar ove godine tokom velikog godišnjeg okupljanja Klintonove globalne inicijative.

 

       
   

21.07.2012 vijest

Predsjednik Atlas Grupe dr Duško Knežević učestvovaće u subotu 21. jula na Evropskom Univerzitetu Kipar (European University Cyprus) u Nikoziji na skupu ”Aktuelna globalna ekonomska situacija’’ (The Current Global Economic Situation) na poziv osnivača Clinton Fondacije i 42. predsjednika SAD-a Bila Klintona.

Skup koji će okupiti najviše zvaničnike Kipra, predsjedavajuće članice EU, u fokusu će imati značaj zajedničkog, međudržavnog i međusektorskog nastupa u suočavnju sa izazovima današnje ekonomije.

Koncept koji je u osnovi Klintonove Globalne inicijative (CGI) promovisan je i u Crnoj Gori prošle godine u maju kada je, na poziv Kneževića kao člana CGI, Klinton posjetio Crnu Goru gdje je učestvovao na inauguralnoj konferenciji "Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope", u organizaciji Vlade Crne Gore i Atlas Fondacije.

 21.07.2012 vijest2

 

       
   

Predsjedniku Atlas grupe dr Dušku Kneževiću dodijeljeno je 5. jula 2012. u Sarajevu najveće regionalno priznanje „Najmenadžer i najkompanija 2012", u organizaciji Direkcije Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope.  

Na međunarodnoj Poslovnoj konferenciji, koja se svake godine održava u sklopu izbora najuspješnijih menadžera i kompanija, Knežević je rekao da je povezivanje država regiona, zajednički nastup na domaćem i trećim tržištima neminovnost. 

U narednom periodu ključna je saradnja na političkom nivou, koja će dati adekvatan kontekst za poslovnu i privrednu konsolidaciju regiona- kazao je Knežević i dodao je da je cilj da se dobije tržište na kome će regionalne kompanije poslovati efikasnije i omogućiti prosperitet građanima zemalja jugoistočne Evrope.

 Pored nagrada za menadžere, dodijeljene su i nagrade ambasadorima, gradonačelnicima, ljudima iz nauke i zdravstva koji nisu direktno u biznisu, ali značajno utiču na razvoj ukupnih odnosa i biznisa. 

On je dodao da je za efikasnu realizaciju infrastrukturnih projekata neophodno zajedničko i koordinirano učešće kompanija iz regiona. Kao primjer naveo je izgradnju energetskog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije koja je, kako je rekao, jedna od ključnih investicija za Crnu Goru, a koja će omogućiti da sve zemlje regiona valorizuju energetski potencijal na tržištu. 

Ovogodišnja tema konferencije bila je Regionalna privredna saradnja i održiv razvoj, sa naglaskom na energetskoj sigurnosti i razvoju obnovljivih izvora energije, te regionalnom povezivanju građevinskih kompanija u regionu u konzorcijum FENIKS. 

       
   

knezevic berisaDelegacija Atlas grupe, koju je predvodio predsjednik ove grupacija dr Duško Knežević, posjetila je Albaniju i tom prilikom je imala više susreta sa visokim državnim zvaničnicima ove zemlje, predstavnicima privrednih udruženja, Centralne banke i brojnim biznizmenima.

Kako se navodi u saopštenju Atlas grupe dostavljenom Portalu Analitika, delegacija je razgovarala o načinima za uspostavljanje tješnje saradnje ove grupacije sa privrednicima Albanije, ali i stvaranju uslova i klime za pojačani dolazak investitora u region Jugoistočne Evrope. 

U delegaciji Atlas grupe bili su i visoki predstavnici Metalloyd grupacije iz Velike Britanije, koja je jedan od najvecih međunarodnih snabdjevača čelikom i veliki investitor u rudnike širom svijeta. Ovom prilikom su ispitivane mogućnosti za dobijanja koncesija za ekpolataciju ruda u Republici Albaniji u partnerstvu sa Atlas grupom.

Delegaciju je primio dr Sali Beriša premijer Vlade Republike Albanije, sa kojim su u jednosatnom razgovoru razmijenjena mišljenja o mjerama koje Vlade svih zemalja regiona treba da preduzmu kako bi se ovaj prostor učinio konkuretnim za investitore iz cijelog svijeta. Dr Beriša je snažno podržao inicijativu Atlas grupe za uspostavljanje tijesne saradnje uspješnih poslovnih grupacija Jugistošne Evrope koja bi pospiješila ekonomski rast i razvoj svih zemalja, što je pogotovo značajno u trenucima svjetske krize.

U razgovoru sa ministrom za ekonomiju, trgovinu i energiju Nasipom Nacom i ministrom za zaštitu životne sredine Fatmirom Mediuom predstavnici Atlas grupe i Metalloidsa su imali prilike da se upoznaju sa investicionim potencijalima u ovoj zemlji, kao i benefitima koji se pružaju ino investitorima. Naročito je stavljen fokus na rudne potencijale za koje postoji veliko interesovanje britanske kompanije kao jednog od prvih koraka u njihovom jačem prisustvu u ovom dijelu Evrope.

Tokom ove posjete održan je i sastanak sa rukovodstvom Konfindustrije Albanije, najveće privredne asocijacije ove zemlje, kojom prilikom je njen predsjednik Hajredin Fratari predstavio projekat Skadar free zone, za koji postoji i jaki interes od strane italijanske regije Pijemonte. Gospodin Fratari je izrazio spremnost da razgovara o modalitetima da se ova zona  proširi i na Crnu Goru, što bi doprinijelo  boljem iskorišćavanju potencijala Skadarskog jezera i privreda obje zemlje. 

 knezevic albanija

Fratari je dao punu podršku ideji koju su iznijeli predstavnici Atlas grupe o otvaranju predstavništva Atlas banke u Skadru i Tirani u cilju zadovoljavanja potreba velikog broja klijenata banke iz ovih gradova i sa područja Ulcinja. 

Na kraju uspješne posjete, održano je i nekoliko sastanaka sa predstavnicima poslovnih grupacija iz ove zemlje, kojom prilikom su razmijenjena iskustva o uslovima poslovanja u obje zemlje, ali i neki konkretni planovi koji bi vodili investicijama u obje zemlje, navodi se u saopštenju.
       
   

Atlas fondacija i IG Alpbach Podgorica (član mreže Evropskog foruma Alpbach) organizovali su panel diskusiju “Balkan Networking – Youth Networking“ u subotu, 9. juna od 12:00h u sali Atlas fondacije, ul. Stanka Dragojevića 4. 

Na otvaranju panela goste je pozdravio preko video poruke predsjednik Evropskog foruma Alpbach dr Franz Fischler, koji je ukazao da je povezivanje mladih vrlo važno za zbližavanje evropskih zemalja kao i da je ova konferencija veoma važna za povezivanje regiona.

Rektor Univerziteta Mediteran prof. dr Slobodan Backović je kazao da je cilj projekta da se mladima ukaže da oni najlakše mogu prevazići probleme iz prošlosti i ubrzati put zemalja  regiona ka Evropskoj uniji.

 Prisutnima se obratio i austrijski ambasador u Crnoj Gori Martin Pammer, koji je kazao da je jako bitno da mladi vjeruju u budućnost svoje zemlje i preporučio im da više putuju, uče strane jezike i da budu otvoreni i tolerantni.  

 

U prvom dijelu programa učestvovali su direktor Evropskog foruma Alpbach Filip Narval i predstavnici Inicijativnih grupa Alpbach iz regiona, kao i predstavnica NVO European Alternatives iz UK.  U drugom dijelu programa, studenti su imali priliku da u malim grupama razgovaraju sa istaknutim mladim crnogorskim liderima, aktivnim i prepoznatim u različitim oblastima: dr Olivera Komar, Vladimir Vučinić, Bosiljka Vuković, Gojko Maksimović, doc. dr Nikola Vukčević, Ana Nives Radović, Daliborka Uljarević.   

 Ovaj panel ima za cilj da ukaže mladim ljudima u Crnoj Gori na važnost networkinga (umrežavanja), posebno regionalne saradnje i kako to može pozitivno uticati na njihove karijere.  Cilj je da se ukaže na to koliko je umrežavanje neophodno za individualni i profesionalni razvoj svakog pojedinca. Diskusija se fokusirala na ukazivanje studentima važnosti komunikacije i saradnje sa mladim ljudima u regionu, s obzirom na to da upravo mladi ljudi najlakše mogu prevazići podjele, odbaciti teret prošlosti i podstaći ekonomske i demokratske reformske procese u zemljama Jugoistočne Evrope. Ciljna grupa događaja su crnogorski studenti sa Univerziteta Mediteran, Univerziteta Crne Gore i  Univerziteta Donja Gorica, kao i Atlas stipendisti.

       
   

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je 19. maja u marini Porto Montenegro u Tivtu delegaciju Upravnog odbora SAMITA100 biznis lidera Jugoistočne Evrope i podržao dalju poslovnu integraciju regiona koja za konačni cilj ima stvaranje boljih privrednih i životnih uslova na ovim prostorima. Sastanak je održan na inicijativu organizatora SAMITA100, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca i Združenja Managera Slovenije, a kao nastavak započetog dijaloga poslovnih i političkih lidera regiona na SAMITU100 biznis lidera u Aranđelovcu u oktobru 2011. godine.

Delegacija SAMITA100: Branko Radujko, Telekom Srbija, generalni direktor i predsednik UO SAMITA100, Duško Knežević, predsjednik Atlas Grupe i crnogorski predstavnik u SAMITU100, Branislav Grujić, PSP Farman, predsjednik, Maja Piščević, Srpska asocijacija menadžera, predsjednica UO i izvršna direktorka, Franjo Bobinac, Gorenje, generalni direktor, Iztok Seljak, Hidria, predsjednik poslovodnog odbora, Sonja Šmuc, Združenje Manager, izvršna direktorica, Drago Podobnik, HIT, predsjednik Uprave, Damir Kuštrak, Agrokor, izvršni potpredsjednik, Davor Majetić, izvršni direktor, Hrvatska udruga poslodavaca, kao i Miša Lukić, Leo Burnett, direktor i kreativni direktor SAMITA100 i Jelena Radulović, Alba Partners, partner i programski direktor SAMITA100.

Predsjednik Vujanović je iskazao svoju bezrezervnu podršku inicijativi dalje biznis integracije kao i svim konkretnim projektima saradnje kompanija sa ovih prostora, koji će doprinijeti konkurentnijem regionu, boljim proizvodima i uslugama građanima, ali i uspješnijem nastupu na trećim tržištima.

U završnici, učesnicima sastanka pridružili su se i Oliver Corlete, izvršni direktor Porto Montenegra kao i gradonačelnici bokeljskih opština i prijestonice Cetinje.

Nakon sastanka predsjednika Vujanovića sa delagacijom Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope održan je koktel kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih uprava bokeljskih opština i privrednog sektora Crne Gore.

Učesnici sastanka obratili su se medijima i gostima koktela. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i izvršni direktor Upravnog odbora Samita 100 Maja Piščević poručili su i da će Crna Gora organizovati jedan od narednih susreta SAMITA100, a crnogorske građevinske firme postaće dio konzorcijuma "Feniks", koji okuplja graditelje iz bivše Jugoslavije. Porukama učesnika sastanka pridružili su se Oliver Corlete, izvršni direktor Porto Montenegra, koji je kao predstavnik jedne od uspješnih stranih investicija u Crnoj Gori dao podršku i istako koristi od ulaganja u Crnu Goru i gradonačelnik Cetinja koji je najavio pokretanje green and brown field stimulativnih paketa za podršku investicija u prijestonici.

 

 

       
   

Od 23. do 26. aprila u Budvi, u hotelu "Maestral" održan je Festival investicija i nekretnina - "FREI 2012" čiji su programski nosioci Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo ekonomije Crne Gore.

Festival se održava pod programskim patronatom predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića, a na zvaničnom otvaranju govorili su ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, mr Vladimir Čvorović predstavnik Atlas Grupe i Tim Levy direktor kompanije Future Capital Partners iz Londona.

FREI je tematska manifestacija, problemski usmjerena na razvoj Real Estate investicija u Crnoj Gori i u zemljama regiona. Ideja održavanja Festivala nekretnina i investicija - FREI nastala 2009. godine, u kontekstu pretenzija Crne Gore da zadrži i unaprijedi poziciju atraktivnog investicionog odredišta i da se omogući stručni, idejni i iskustv eni doprinos razvoju "real estate" sektora u regionu. Svih ovih godina na ovom skupu su učestvovali gotovo svi značajni investitori prisutni u Crnoj Gori, projektantske i izvođačke kompanije, međunarodni eksperti, predstavnici državnih organa zemalja regiona i veliki broj predstavnika poslovnih subjekata zainteresovanih za ovu oblast.

Treći Festival investicija i nekretnina FREI završen je dodjelom nagrada i priznanja. Na završnoj sesiji, u ime Programskog odbora, učesnicima se obratio Rade Ljumović, programski direktor Festivala, a nagrade je uručio Andro Drecun, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma.

 

 

 

NAGRADE I PRIZNANJA

Glavnu nagradu za najbolji kompanijski nastup na trećem festivalu nekretnina i investicija FREI 2012. godine dobila je Atlas Grupa. Nagrada za najbolji projekat prezentiran na FREI 2012, dodijeljena je kompaniji "Studio Synthesis", iz Podgorice – za Arhitektonsko-urbanističko rješenje Gradskog trga "Pine" u Tivtu, urađeno po konceptu Waterfront.Priznanje za najbolji izložbeni nastup dobila je kompanija "Zetagradnja", dok je za izuzetan kvalitet i sadržajnost kompanijske prezentacije nagradu dobio "Energoprojekt" iz Beograda. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos programskom kvalitetu festivala, profesionalni pristup i prezentiranu ekspertizu dobila je kopanija "Horvat HTL".

www.freitime.com

       
   

Atlas Grupa je Generalni Pokrovitelj trećeg Festivala nekretnina i investicija FREI 2012 koji se održava u Budvi, Miločer, Crna Gora, u Hotelu "Maestral", 23 – 26. April 2012.

Festival ima za cilj zbližavanje i razmjenu informacija između resornih organa država regiona, Investitora i komercijalnih kompanija iz oblasti nekretnina, predstavnika međunarodnih institucija i stručne javnosti. FREI 2012. se sastoji od više programskih aktivnosti: FREI izložba, "Uspješni govore", FREI fokus, FREI tribina, FREI parlament i druge.

Pozivamo Vas da posjetite ovogodišnju manifestaciju i naš izložbeni prostor i upoznate se sa aktivnostima i projektima kojima se Atlas Grupa, kao jedna od vodećih kompanija u Crnoj Gori i regionu, bavi. Saznajte više o:

- Atlas Investu, kompaniji koja priprema, kreira i vodi izgradnju svih projekata koji su u portfoliju Atlas Grupe i pruža usluge kompletnog pravnog, finansijskog i tehničkog inžinjeringa, a sve u cilju sigurnog, kvalitetnog i brzog realizovanja investicija.

- Capital Real Estate-u, prvoj Century 21 agenciji u Crnoj Gori koja posluje u franšiznom sistemu Century 21. Ovoj agenciji je, između ostalog, povjerena prodaja i rentiranje najvećeg objekta u Crnoj Gori i regionu, Atlas Capital Centra.

- Atlas Capital Centru, zajedničkoj investiciji Atlas Grupe i kompanije Capital Investment iz UAE, koji je sa svojih 93000m2 najveća zgrada u Crnoj Gori ikad građena, do sad najveća međunarodna investicija u oblasti nekretnina u Crnoj Gori kao i najveći projekat u regionu realizovan u vrijeme svjetske ekonomske krize. Atlas Capital Centar je model budućnosti graditeljstva, tehnički najsavršeniji objekat u Crnoj Gori, a i šire.

- Novom Sajamskom kompleksu koji Atlas Grupa realizuje sa partnerima iz Londona, Future Capital Partners. Ova kompanija je jedna od vodećih britanskih alternativnih investicionih kompanija, specijalizovana za ulaganje u obnovljive izvore energije, nekretnine, zdravstvo, finansijske usluge, medije i zabavu. U okviru novog Sajamskog kompleksa ova kompanija planira izgradnju hotela sa 5* i dovođenje svjetski poznatog hotelskog operatera.

Vizija razvoja Atlas Grupe je težnja da sve ključne projekte u Crnoj Gori i van nje, realizuje sa svojim inostranim partnerima, koji pored kapitala u Crnu Goru donose specifična znanja, napredne tehnologije i sisteme upravljanja.

Sve dodatne informacije kao i program Festivala se mogu naći na sajtu FREI 2012

www.freitime.com

Pogledajte i Program Festivala

       
   

Predsjednik  Hrvatske Ivo Josipović razgovarao je 21. marta 2012. godine u Zagrebu sa delegacijom Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope. Samit 100 je forum uspješnih privrednika regiona, koji za cilj ima stvaranje povoljnije poslovne klime u regionu, pospješivanje trgovinske razmjene i zajednički nastup na trećim tržištima.

Na sastanku je prisustvovao i predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević, kao jedini predstavnik iz Crne Gore. Knežević se založio za veću saradnju kompanija iz regiona i tražio od hrvatskog predsjednika veću podršku političara: “Političari moraju prvo da dignu političke rampe, a onda tek ekonomske rampe, koje smo i mi  privrednici dužni da prevaziđemo za bolju saradnju regiona i brže evropske  integracije ove regije.” Knežević je istakao da je najbitnije uspostaviti saradnju kompanija u oblasti turizma, jer će tako najbrže doći do zbližavanja država u regiona. Takođe je kazao da će kriza u Evropi još potrajati te da se treba okrenuti istočnim tržištima i tržištu Rusije. 

 Predsjednik Josipović je postao politički pokrovitelj  Samita 100, nakon što su to ranije učinili predsjednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk. Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope - Dogovor za novo doba, koji je na jednom mjestu okupio poslovne lidera iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, prvi put je održan u u Aranđelovcu 6. i 7. oktobra 2011. godine.

Samit 100 biznis lidera JugoistoČne Evrope

       
   

Dragi prijatelji, poštovani gosti,

Na samom početku želim da se zahvalim Bilu Klintonu i njegovoj Fondaciji na partnerstvu i na riječima podrške upućenim najboljim crnogorskim studentima.

Takođe, želim da se zahvalim partnerima u upravo predstavljenoj inicijativi, Gradu Podgorici i našem gradonačelniku, gospodinu Mugoši, kao i Elektroprivredi Crne Gore i gospodinu Malerbi na učešće u zajedničkom projektu enegerske efikasnosti Podgorica - Grad Budućnosti.

Iako je prošla decenija, svaki put kada stojim pred ovim mladim, uspješnim ljudima osjećam tremu.


Tremu zbog onoga šta treba da im poručim i zbog odgovornosti koju moja generacija osjeća pitajući se šta je to što smo postigli i što ćemo u nasljeđe ostaviti ovoj novoj generaciji lidera kojoj večeras dodjeljujemo priznanja.

Trenutak u kome se svi nalazimo je izazovan. Izazovan je za sistem vrijednosti po kojem smo živjeli ili i dalje živimo. Izazovan je za društvo. Mnogo je nesigurnosti, mnogo neizvjesnosti. Teško se orijentisati i pronaći sigurne, brze i tačne puteve. Ali to je istovremeno i lijep jedinstven izazov, zato što traži da se stvaraju novi putevi i zato što zahtjeva nove ideje i nove vizije. I moja generacija je bila u jednom sličnom trenutku , kada je jedno društvo u kojem smo rasli nestajalo. Taj trenutak je bio i težak i neizvjestan, ali ono što je davalo snagu je vjera u ono što znaš i odlučnost i samopuzdanje koju ti to znanje daje da realizuješ viziju u koju vjeruješ i koju voliš. Ono što je iskustvo pokazalo je da se uspješnost vizije ogleda u onoj mjeri u kojoj su te vizije imale koristi i za druge. I zato u ovom trenutku mogu da kažem da je naša vjera u budućnost - u VAMA i vašim kolegama iz prethodnih generacija i u onoj snazi kojom VAŠA izvrsnost i originalnost treba da mjenja društvo i stvara nove, bolje svijetove.

Dragi studenti,

Budite hrabri i sigurni u vrijednosti toga što ste naučili, jer to je apsolutna vrijednost u svakom vremenu. Znanje je ključna riječ 21. vijeka. Znanje je glavni resurs, glavno sredstvo, glavni pokretač. Obrazovani mladi ljudi kao što ste vi predstavljaju investiciju koja će donijeti samo dobro našem društvu.

Poslovna zajednica i država treba i uvijek će podržavati talenat i ljudski potencijal. A na vama je da iskoristite svoje znanje i da ga nesebično dijelite sa drugima. I što je najvažnije pružajte i dijelite ljubav, volite druge, volite društvo i zajednicu i volite budućnost. To je poruka koju sam stalno sebi ponavljao i to je nešto što i vama sada poručujem. Ta stvaralačka i pozitivna snaga je neizmjerljiva i prevazići će krizu svakog trenutka. U današnjim kriznim vremenima neophodno je dijeliti pažnju, pokazati solidarnost, humanost i zajedništvo. To je garancija za vašu budućnost, a vi ste garancija za budućnost Crne Gore.

Siguran sam, međutim, da je vama dosta kurtoaznih komplimenata i protokolarnog laskanja vašoj istorijskoj i budućoj ulozi. Zato preuzmite odmah svoj dio prava i tereta u vođenju društvenih poslova, na temelju znanja i umijeća koje novi generacijski talas nosi. I budite ponosni jer u vašim je rukama budućnost Crne Gore, budućnost koja je sve više evropska i sve više globalna. Vi ćete nas predstavljati u Evropi i svijetu, vi ćete predstavljati Evropu i svijet kod nas . I ja sam siguran da ćete to raditi odlično.

Na samom kraju želim da se zahvalim timu Atlas Fondacije koji se potrudio da ova ceremonija ovako izgleda večeras. U tom timu je moja saradnica Milena Petričević koja je na ovom projektu od samog početka, kreativni direktor projekta Meli – Meliha Ramusović, zatim rediteljka Aleksandra Čabarkapa, scenarista Obrad Nenezić, producent Marko Vujačić, mladi dizajneri Toni Pendo i Milena Damjanović i generalni sekretar Atlas fondacije Ferida Mandić.

Svečana ceremonija dodele Atlas stipendija 2011/2012

       
   
BIVŠI PREDSEDNIK SAD BIL KLINTON DOLAZI U CRNU GORU

Bivši predsjednik SAD Bil Klinton doći će u Crnu Goru 22. maja, potvrđeno je iz Klinton Fondacije. Klinton će doći na poziv Duška Kneževića predsjednika Atlas grupe i održati predavanje na konferenciji Balkanska mreža za socijalno osnaživanje.

"U organizaciji Vlade Crne Gore i Atlas fondacije, a inspirisana filantropskih inicijativama predsjednika Bila Klintona, konferencija će okupiti balkanske lidere iz neprofitnog, političkog i poslovnog sektora, sa idejom uspostavljanja privatno-javne mreže koja bi radila na pronalaženju prekograničnog modela održivog socijalnog osnaživanja", navodi se u saopštenju Atlas grupe, koje je njima poslato iz Klinton fondacije.

Klinton je predsjednik Clintove Globalne Inicijative (CGI) , a Knežević je njen član. CGI je inicijativa koja je do sada udružila više od 100 sadašnjih i bivših čelnika država, 14 dobitnika Nobelove nagrade za mir, više stotina vodećih globalnih CEO-a, filantropa, direktora najefikasnijih nevladinih organizacija, te uglednih ličnosti iz svijeta medija.

 

       
   
ATLAS GRUPA UPUTILA POMOĆ OPŠTINI KRALJEVO

Beograd, 4. novembar, 2010 godine.

Povodom razornog zemljotresa, jačine 5,4 Rihtera, koji je u noći između utorka i srede pogodio područje Opštine Kraljevo sa okolinom i od čijih je posljedica stradalo dvoje ljudi, a veliki broj građana povređen i pričinjena je znatna materijalna šteta, Atlas Grupa će uplatiti deset hiljada evra novčane pomoći Opštini Kraljevo za saniranje posljedica od zemljotresa.

Pored novčane pomoći, Atlas Grupa, ponudila je Zdravstvenom Centru Studenica iz Kraljeva, pomoć u zbrinjavanju povređenih i pacijenata ustupajući, 270 ležaja u Bolnici Meljine u Meljinama i svoje medicinsko osoblje u pružanju zdravstvene pomoći pacijentima.

 

       
   
Predsednik Klinton uruČio KneŽeviĆu sertifikat za Meljine

Pečat Klintonove Globalne Inicijative za Meljine

Bil Klinton uručio zvanični sertifikat Klintonove globalne inicijative Predsjedniku Atlas Grupe za projekat javno-privatnog partnerstva u bolnici u Meljinama

Javno privatno partnerstvo Fonda zdravstva i Opšte privatne bolnica Meljine zvanično je sertifikovano kao inicijativa od strane Klintonove Globalne Inicijative i kao takva predstavljena je sa 300 ostalih Inicijativa na godišnjem skupu ove institucije u Nju Jorku prošle nedjelje.

'' Ponosan sam na skoro 300 novih inicijativa, u vrijednosti od 6 milijardi koje su predstavljene tokom ovog godišnjeg sastanka,'' izjavio je Predsjednik Klinton '' Kontinuirani uspjeh Klintonove Globalne Inicijative zasluga je naših članova, koji se iz godine u godinu vraćaju sa sve boljim idejama, ambicioznijim inicijativama, koji te ideje pretvaraju u smislene rezultate. Oni mjenjau način na koji sektori sarađuju I kako se rješavaju problemi širom svijeta''

''Javno-privatno partnerstvo fonda zdrastva i Opšte privatne bolnica Meljine prepoznato je kao projekat u duhu misije Klintonove Globalne Inicijative u kojoj zdravstvo ima veliku važnost kao jedno od najvecih izazava savremenog društva. Takođe, model koji smo mi u Crnoj Gori ostvarili primjećen je i u aspektu u kojem se angazuje ekonomska logika u postavljanju drustvenih incijativa koja onda rezultira egzaktnim I izmjerljivim rezultatima I omogućava dugorocna rjesenja. U tom kontekstu ističe se važnost iskustva privatnog sektora kao i intezivnija saradnja javnog I privatnog sektora , na kojoj Klinton konstantno isistira'' komentarisao je Knežević.

Predsjednik atlas Grupe, dr Duško Knežević od 21. do 23. septembra učestvovao je u New Yorku na velikom godišnjem kongresu Clinton Global Initiative ( Klintonove Globalne Inicijative). Na velikom godišnjem zasijedanju Clinton Global Initiative ( Klintonove Globalne Inicijative) šefovi država , rukovodioce globalnih korporacija I neprofitnih organizacija, akademici, dobitnici Nobelovih nagrada i vjerske vođe analizirali su najveće svjetske izazove i ponudili najefektnija rješenja kroz trajna i globalna partnerstva koja će omogućuti stvaranje pozitivnih društvenih promjena . Predsjednik Klinton i drugi učesnici ovogodišnje Klintonove Globalne Inicijative , među kojima su Bil Gejts, Medlin Orbajt, Majkl Blumberg, Richard Branson, Hillary Rodham Clinton, George A. Papandreou, Lara Buš, Mišel Obama, Carlos Slim Helu i Barak Obama, ukazali su da problemi sa kojima se suočava današnje društvo prevazilaze nacionalne i institucionalne granice i da je za njihovo rješavanje potreban ujedinjeni nastapu javno i privatnog sektora i globalna strategija kako bi se jačali pozitivni trendovi međuzavisnosti globalnog društva.

Knežević je u aprilu ove godine postao član Klintonove Globalne Inicijative i na poziv Predsjednika Klintona već je prisustvovao polugodišnjem sastanku ove institucije 13 maja 2010. Misija Clinton Global Initiative ( Klintonove Globalne Inicijative) jeste da okupi lidere iz različitih drušptvenih sfera i iz različitih zemalja da zajedničkim naporima rade na rješavanju globalnih problema. Danas, nakon 5 godina rada, članice Clinton Global Initiative ( Klintonove Globalne Inicijative) su pokrenule preko 7000 akcija u ovim oblastima čija vrijednost prevazilazi 57 milijardi dolara. Trenutno smo aktivni u 117 zemalja, a dobrobit od našeg rada osjeća 220 miliona ljudi.

   
Korporativni graĐani danaŠnjice

BRZINA kojom se region približava integraciji u Evropsku uniju zavisiće u velikoj meri od stepena kapitalizacije, koliko novca je privučeno iz pristupnih fondova, postizanja boljeg rejtinga za region i dolaska kapitala privatnih i institucionalnih investitora - rekao je Duško Knežević, predsednik „Atlas grupe“ u intervjuu „Vorld fajnansu“, najprestiženijem svetskom časopisu iz oblasti ekonomije.

On je ukazao da se tokom ove i u 2011. godini očekuje da Crna Gora i region nastave da osećaju posledice globalne ekonomske krize. Knežević ističe i da je poslovanje „Atlas grupe“ prilično diversifikovano, što je omogućilo da odoli uticajima ekonomskog pada i ne samo održi stabilnost i likvidnost svih članica, već su tri banke uspele u 2009. godini da ostvare profit.

SVI DA POMOGNU
VEOMA je važno da administracije i svi koji rade na promovisanju stranih investicija budu što fleksibilniji i što više pomažu investitorima da realizuju svoje projekte, jer je to jedini način da region krene napred - rekao je Knežević. - Od pomoći je i smanjenje birokratije i to važi i za Crnu Goru i druge zemlje. U nekim zapadnoevropskim zemljama možete osnovati preduzeće preko Interneta.

- Neizbežno je da region bude pogođen krizom, jer u velikoj meri zavisi od stranih investicija, posebno iz Amerike, Evropske unije i Rusije - rekao je Knežević u intervjuu prestižnom časopisu. - Investitori i vlasnici kapitala prilagodili su se situaciji „sačekaj da vidiš„ ne preduzimajući aktivnosti, dok se situacija ne popravi.

Predsednik „Atlas grupe“ objasnio je da dalje postoji mogućnost pogoršanja situacije i ekonomisti predviđaju scenario po kome bi se „zaraza“ iz Grčke mogla proširiti na Španiju, Portugal i ostale zemlje evrozone.

- Ako teškoće osete austrijske i grčke banke i investitori, kao i austrijske banke, jedni od najvećih ulagača, to će se reflektovati i na region - rekao je Knežević za „Vorld fajnans“. - Očigledno je da su mnoge razvijene zemlje već počele da se oporavljaju, mada stidljivo. Srećom investitori iz tih zemalja dobiće samopouzdanje i vratiće se ulaganju u Crnoj Gori i regionu, donoseći svež kapital sa sobom.

   
POLA MILIONA JE NISKA CENA - REKAO PREDSEDNIK ATLAS GRUPE ZA POBJEDU

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević za Pobjedu rekao da će lično promovisati program ekonomskog državljanstva.

Crnoj Gori su neophodne strane investicije i ovo je jedan od načina da se podigne naša konkurentnost u odnosu na druge investicione destinacije. Program ekonomskog državljanstva mora biti krajnje transparentan proces, u skladu sa regulativom Evropske unije. Skorašnji završetak Atlas kapital centra će označiti kraj krize i nagovjestiti početak novog investicionog ciklusa u Crnoj Gori – kazao je Knežević.

Podgorica – Ekonomsko državljanstvo nije nova stavr u svijetu i mnoge države imaju takav program u regulativi. U odnosu na njih, mislim da je cijena od pola miliona eura suviše niska. Crnoj Gori su neophodne strane investicije i ovo je jedan od načina da se podigne naša konkurentnost u odnosu na druge investicione destinacije – rekao je u intervjuu za Pobjedu predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević. On ističe da je za ovaj program bitno da bude dobro osmišljen i promovisan, da se u startu odrede ciljne grupe i profili investitora koje na ovaj način želimo da privučemo.

-Takodje, on mora biti krajnje transparentan proces, u skladu sa regulativom Evropske unije. Uz sve ove pretpostavke, program ekonomskog državljanstva ima moju punu podršku i lično ću nastojati da ga promovišem, jer imam dosta prijatelja i poslovnih partnera iz Azije, sa Bliskog istoka, iz Rusije, Srbije i još nekih evropskih zemalja, kod kojih postoji direktan interes za aplikaciju.

Da li otvaranje druge faze projekta Porto Montenegro kao i završavanje Atlas kapital centra može biti dokaz da je finansijska kriza na izmaku i da nas očekuju bolja vremena?

- Gradnja ova dva projekta je počela neposredno prije početka svjetske ekonomske krize, što će reći da je njihova realizacija tekla u vrlo teškim uslovima. Smatram da je jako važno što posao nije ni u jednom trenutku stao ili doveden u pitanje, pogotovo što u njemu učestvuje strani kapital. Ovo su dva vrlo važna projekta i smatram da će njihov skorašnji završetak označiti kraj krize i nagovještaj početka novog investicionog ciklusa.

Crna Gora nastoji da se profiliše kao elitna turistička destinacija. Kako ocjenjujete dosadašnju promociju i uopšte razvoj crnogorskog turizma?

- Crna Gora je mala država čiji turistički potencijali nisu dovoljno poznati na svjetskom tržištu. Zbog toga je jako važno da se neprestano predstavlja na sajmovima, u stranim medijima, kao i na sportskim i kulturnim manifestacijama širom svijeta. Najbitnije je da se radi na brendiranju Crne Gore kao turističke zemlje, koja ima svoju ljepotu, netaknutu prirodu i brojne druge resurse koji će privući turiste iz cijelog svijeta.

Jedan ste od rijetkih biznismena koji i u vrijeme krize uspješno posluje. Kakvi su planovi Atlas Grupe kada su investicije u pitanju?

- Najviše je aktivnosti na završetku Atlas kapital centra, koji nas očekuje u narednih nekoliko mjeseci, a čija je finansijska konstrukcija u potpunosti zaokružena. Pored toga, ove godine počinju radovi na lokaciji sadašnjeg Jadranskog sajma u Budvi. Taj posao realizujemo u saradnji sa investitorima iz Velike Britanije, tačnije iz Future kapital partnersa. Atlas Grupa će na toj lokaciji izgraditi jedan od najmodernijih ekspo centara u regionu i on će biti završen za godinu dana. S druge strane, naši partneri će graditi luksuzan hotel, sa svjestki poznatim brendom Windam. Takodje, nastavićemo dalju valorizaciju kompleksa u Meljinama, koji je odskora u našem vlasništvu. Za njega, takodje, postoji veliko interesovanje kod stranih investitora, bilo da je riječ o bolničkom ili hotelskom dijelu, a sada su u toku intenzivni pregovori o modelima njihovog učešća. Paralelno sa ovim, intenzivno radimo i na kontaktu sa stranim investitorima. Skoro smo uspjeli da potpišemo ugovor o partnerstvu sa svjetski poznatim Turner Constructionsom, o formiranju zajedničke kompanije za Jugoistočnu Evropu.

Kada možemo očekivati završetak radova na najmodernijoj gradjevini u regionu – Atlas kapital centru?

- To će biti prva u Crnoj Gori, a jedna od rijetkih gradjevina u okruženju, koja će imati tzv. zeleni sertifikat, zbog sistema energetske efikasnosti koji je predvidjen. U toku su završni radovi, i ovom dinamikom apartmani će biti gotovi do kraja godine, a kompletan enterijer i poslovni dio do proljeća naredne godine.

Pojednostaviti procedure ulaganja

Da li svjetski biznismeni vide Crnu Goru kao destinaciju sigurnu za ulaganje i šta je potrebno uraditi kako bi još više investitora ovdje uložilo novac?

- Kao što sam već rekao, Crna Gora je relativno nova investiciona destinacija i mora dosta da radi na svojoj promociji u svijetu. Ono što najviše privlači investitore jeste jednostavnost u poslovanju, lake i brze procedure i transparentni zakonski okviri. U nekim zemljama je dovoljno da odete u advokatsku kancelariju ili konsultantsku kancelariju, koja će za vas odraditi kompletan proces registracije firme, dobijanja dozvola i sl. To je put kojim i Crna Gora treba da se kreće, što znači da je neophodno dalje pojednostavljenje procedura, izmjene zakona koji se odnose na osnivanje i poslovanje stranih kompanija, kao i olakšavanje procesa zapošljavanja inostranih menadžera. To su pretpostavke koje će dovesti nove i zadržati postojeće investitore, a istovremeno Crnu Goru učiniti poželjnom destinacijom za ulaganje.

   
ZAOKRUŽENA FINANSIJSKA KONSTRUKCIJA ZA IZGRADNJU ATLAS CAPITAL CENTRA

Atlas Centar je danas potpisao ugovor o drugom delu kredita sa Marfin Egnatia Bankom iz Grčke. Kostas Vitakis, Direktor, Marfin Banke, stavio je svoj potpis u ime ove poznate svetske banke na Ugovor o kreditu. Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, izgradnja trenutno tehnološki najnaprednije građevine u regionu, Atlas Capital Centra, nastavlja se i njegovo otvaranje se očekuje krajem 2010 godine.


Ovom prilikom gospodin Kostas Vitakis je izjavio da je Marfin Banka od samog početka prepoznala ovaj projekat kao jednu od veoma perspektivnih regionalnih investicija. „Zadovoljstvo mi je da vidim da je završetak projekta na vidiku i da je Marfin Banka zajedno sa vlasnicima Atlas Capital Centra obezbedila finansiranje i realizaciju projekta. Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i saradnji između naše banke, kraljevske porodice iz Abu Dabija i Atlas Grupe, projekat se zavšrava poštujući najviše standarde i kvalitet. Veoma mi je drago što je izvesno da će krajem godine Atlas Centar otvoriti vrata i predstavljati nov simbol Podgorice“, rekao je Vitakis.


U ime Atlas Capital Centra, izvršna direktorka Maja Stjepović izjavila je da su „Atlas Grupa i Capital Investment, investitori na ovom projektu, pokazali su da se i u vreme svetske ekonomske krize, koja se pogotovo odrazila na tržište nekretnina, može zaokružiti finansijska konstrukcija za projekat vredan preko 120 miliona evra.


Jassim Al Seddiqui, predstavnik Capital Investmenta i Kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata izjavio je da se njihov prvi projekat saradnje sa partnerima iz Atlas Grupe pokazao izuzetno uspešnim i da će uskoro razmotriti nove investicije.


Atlas Capital Centar je objekat koji se nalazi u samom poslovno - administrativnom delu Podgorice. Centar nudi preko 90.000 m2, koji je modernim dizajnom i projektovanjem obuhvatio pod svojim krovom priliku za život, igru i rad. Atlas Capital Centar će pružiti 13.000 m2 stambenog prostora koje čine 90 stambenih apartmana – koncept, koji do sada nije bio zastupljen na našem tržištu.


Centar nudi gotovo 13.000 m2 komercijalnog prostora i čak 40.000 m2 poslovnog prostora, od kojih će 8.500 m2 zauzeti hotel operater. Idući zahtevima koje takva građevina postavlja, prvi put na našem tržištu jedna kompanija će voditi celokupnu brigu o objektu i svim potrebama njegovih stanara  (Facility Management).

Objekat je opravdao najviši stepen tehničke, tehnološke  i umetničke opremljenosti, kako u apartmanskom, tako i u poslovnom delu objekta. Tokom izgradnje korišćeni su materijali vrhunskog kvaliteta, pogotovu u završnoj obradi. Ono što se danas javlja kao jedan od bitnih problema svih gradova, pa i Podgorice, Atlas Capital Centar se potrudio da razreši, izgradivši preko 800 parking mesta u podzemnim nivoima garaže.
Centar je istinski predstavnik životnih koncepata “ŽIVI, RADI, UŽIVAJ”. Izuzimajući Atlas Capital Centar i još neke primere, kvalitetnih građevina je izuzetno malo na našim prostorima, i ovakvi objekti nemaju konkurenciju. Govoreći o zahtevnim klijentima, i onima koji uvek imaju samo jedan kriterijum, a to je kvalitet, Atlas Capiatal Centar već danas ima sve više stanara u svojim prostorijama.
Ovakav kvalitet izgradnje i stanovanja prepoznala je i Marfin Banka, čime je potvrdila da se poverenje uvek opravdava dobrim radom.

Za više informacija, posetite www.atlascentar.com
   
Predsednik Atlas Grupe na sednici “Klinton Globalne Inicijative”

 

Na poziv predsednika “Klinton Globalne Inicijative” Bila Klintona, Predsednik Atlas grupe je u četvrtak 13. maja, u Njujorku prisustvovao plenarnoj sednici ove organizacije

Na sednici koja je održana u hotelu Šeraton u prisustvu vladinih funkcionera, predsednika uglednih fondacija i korporacija, bivši američki predsednik Klinton je govorio o važnosti filantropskog aranžmana i saradnje izmedju, javnog i privatnog sektora, nevladinih organizacija i svetskih lidera kako bi se ujedinile snage u suočavanju sa najurgentnijim svetskim problemima. Definisane su i sfere akcija na koje će se u narednoj godini koncentrisati ova organizacija i to u oblastima uvodjenja novih trendova u zdravstvu, obrazovanju, radnoj ravnopravnosti, primeni novih tehnologija i zelenoj ekonomiji.

Na sastancima koji su se održavali nakon plenuma, predsednik Atlas grupe sa ostalim članovima razmatrao je konkretne projekte i moguće akcije za implementaciju novih tehnologija u edukaciji i novih socijalnih i ekoloskih standarda.

Organizacija bivšeg predsednika Klintona do sada je udružila više od 100 sadašnjih i bivših čelnika država, 14 dobitnika Nobelove nagrade za mir, više stotina vodećih globalnih direktora, filantropa, direktora najefikasnijih nevladinih organizacija i uglednih ličnosti iz svetskih medija (Barak Obama, Bil Gejts, Stiv Dzobs, Princeza Riana, Al Gor, Ban Ki Mun, Hilari Klinton, Kofi Anan, Dzimi Karter, Medlin Olbrajt, Voren Bafet, Met Dejmon, Demi Mur, Bred Pit, Ted Tarner, Rupert Murdok). Ovi i drugi članovi su pokrenuli 1.700 inicijativa u vrednosti od 57 milijardi dolara kojima su poboljšali život više od 200 miliona ljudi u 150 zemalja. Učesnici analiziraju najveće globalne izazove, razmatraju najefikasnija rešenja i grade tajna partnerstva koja im omogućavaju stvaranje pozitivnih društvenih promena.

Tokom boravka u Njujorku, delegacija Atlas grupe obavila je i niz sastanaka na Njujorškoj berzi sa poznatim investicionim kompanijama Meril Linč, Benk of Amerika, Barklis Kapital i Blumberg televizijom. Knežević se sastao i sa izvršnim direktorom Njujorške berze Lorensom Liebovicom sa kojim je razmatrao mogućnost saradnje i primene na crnogorsku berzu iskustva sa američkog berzanskog poslovanja.

Na sastancima sa berzanskim funkcionerima i trejderima razmatrane su mogućnosti širenja internacionalnih aktivnosti Atlas grupe kao i partnerstva u projektima koji se realizuju kod nas.

Video:

http://www.youtube.com/watch?v=Xg_Zp5qDZD8

spacer
   
ATLAS eFX SREBRNI SPONZOR "SERBIA OPEN 2010"

ATLAS eFX je i ove godine “SREBRNI SPONZOR” na teniskom turniru
SERBIA OPEN 2010

Na najprestižnijem teniskom turniru u regionu Serbia Open, članica ATLAS GRUPE sa Kipra, koja se bavi internacionalnim trgovanjem valuta ATLAS eFX, je i ove godine „SREBRNI SPONZOR”. Saradnja je postignuta kako bi se promovisao najsavremeniji vid investiranja danas i mogućnost da se preko snažne domaće kompanije smanji i kontroliše izloženost valutnom riziku, kao i da se upravlja njime i time poveća profitabilnost svake organizacije. Ovakav vid trgovanja je u svetu praksa već dugo godina a i kod nas danas postaje neminovnost. ATLAS eFX okuplja tim experata u finansijama koji su jaka konkurencija svim internacionalnim kompanijama i pruža usluge FOREX trgovine na najsavremeniji način.

http://www.atlaseforex.com

Turnir počinje kvalifikacionim mečevima 1. i 2. maja 2010 dok se zvanično otvaranje turnira očekuje 3.maja. Na takmičenju će učestvovati mnogi poznati teniseri sa domaćeg, regionalnog i internacionalnog područja. Pored drugog tenisera sveta, Novaka Đokovića, ljubitelji tenisa na Dorćolu imaće priliku da vide i sledeća imena svetskog tenisa: Džon Izner (SAD), Stanislas Vavrinka (Švajcarska), Sem Kveri (SAD), Ivo Karlović (Hrvatska), Viktor Troicki (Srbija), Janko Tipsarević (Srbija), Igor Andrejev (Rusija), Lukaš Kubot (Poljska), Andrea Sepi (Italija), Fabio Fonjini (Italija), Evgeni Koroljev (Kazahstan), Horacio Zebaljos (Argentina), Olivije Rohus (Belgija), Leonardo Majer (Argentina), Floran Sera (Francuska), Majkl Rasel (SAD), Rišar Gaske (Francuska), Karol Bek (Slovačka).
Polufinale će se odigrati u subotu 8.maja a ime pobednika za 2010 godinu ćemo imati u nedelju 9.maja nakon finala. Očekuje se lepo vreme i popunjene tribine do poslednjeg mesta.
Promoter turnira biće bivši šampion Otvorenog prvenstva Australije i US Opena, sada penzionisani ruski teniser Marat Safin.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izrazio je uverenje da će turnir biti još uspešniji nego na svom debiju prošle godine, kada ga je Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) proglasila za najbolji na svetu u svojoj kategoriji, takozvanoj seriji 250.

 

spacer
   
SEVERINA SNIMILA SPOT U ATLAS CAPITAL CENTRU

Hrvatska pevačica, slavna Splićanka, Severina Vučković, boravila je u Podgorici, gde je u luksuznom ambijentu apartmana Atlas Capital Centra snimila kadrove za spot hit pesme „Lola“, sa kompilacije Miligram

Serverna na snimanju spota za pesmu LolaPoslovno - stambeni kompleks Atlas Capital Centar, tehnički i tehnološki najnapredniji projekat u regionu, ugostio je Severinu, čiji se tim na čelu sa rediteljem Aleksandrom Kerekešom opredelio da doputuje u Crnu Goru i da na crnogorskom primorju i u ekskluzivnom apartmanu Atlas Capital Centra snime spot za pjesmu „Lola“.

Na konferenciji održanoj u Media Centru Hotela BW Premier Hotel Montenegro, o Atlas Capital Centru u Podgorici, spotu pesme „Lola“ i budućim planovima, govorili su učesnici konferencije: Vuko Dragašević, Generalni direktor Atlas Grupe, Aleksandra Golubović, izvršna direktorka CENTURY 21 Capital Real Estate-a, koji je zvanični zastupnik za prodaju Atlas Capital Centra i Severina Vučković, hrvatska estradna umetnica.

Kao poklon dobrodošlice i u ime Grupe i Atlas Mont Banke, gospodin Duško Đukanović, poklonio je Severini „Gold“ karticu i poručio gošći: „Sa željom da je što više trošite, ali da i naravno izmirujete svoje obaveze“.

U ime zvaničnog zastupnika za prodaju Atlas Capital Centra CENTURY 21 Capital Real Estate-a, gospođa Aleksandra Golubović, izvršna direktorka izjavila je da agencija CENTURY 21 Capital Real Estate veoma zadovoljna što je za snimanje spota „Lola“ Severina izabrala baš njihov izložbeni prostor i time dodatno pomogla promociju ekskluzivnih apartmana Atlas Capital Centra. „Iskreno se nadam da će se Severina na radost svih nas vratiti na otvaranje Centra“ – izjavila je gospođa Golubović.

„Prvo se moram zahvaliti svojim domaćinima na gostoprimstvu i odličnoj poslovnoj saradnji sa Atlas Grupom. Od početne ideje moje saradnice Ivane, koja je i preporučila Atlas Capital Centar kao idealan za snimanje „Lole“, u vrlo kratkom roku smo realizovali saradnju sa Grupom. Sada sam svakako sam poklon karticom „Zlatno“ vezana za Centar“ – mašalila se Severina. Sigurna sam da ću sa zadovoljstvom prihvatiti vaš poziv za otvaranje Centra.

Što se tiče mog daljeg rada, došli smo u Crnu Goru da snimimo spot za pesmu „Lola“ i nadam se da će vam se ideja i novi spot pod režiserskom palicom Aleksandra Kerekeša dopasti. Moram da naglasim da imam veoma pozitivno iskustvo sa Atlas Grupom, koja je potvrdila da uvek prepoznaje kvalitet i umetnike kojima bezrezervno izlazi u susret u ostvarenjima planova. Svakako će preporučiti Atlas Grupu kao odličnog partnera za saradnju“ – izjavila je Severina.

Generalni direktor Atlas Grupe, gospodin Vuko Dragašević potvrdio je uspešnu saradnju sa Severinom: „Kao što smo se prošle godine potrudili da dovedemo Holivudske zvezde u Podgoricu, ove godine je nam je pripala čast da Severina bude naš gost i saradnik na promociji našeg trenutno najvećeg projekta Atlas Capital Centra. Svakako ćemo se potruditi da svi na otvaranju Centra uživamo i u njenom glasu“ – izjavio je gospodin Dragašević.

Snimak sa konferencije za štampu:
http://www.youtube.com/watch?v=v271ys5ipJw

Pesma za koju se snima spot:
http://www.youtube.com/watch?v=wpjr76EF9M4

   
OCENA " WORLD FINANCE": ATLASMONT BANKA NAJBOLJA U CRNOJ GORI

Atlasmont Banka proglašena je za najbolju Banku u Crnoj Gori, a Atlas Grupa za najbolju finansijsku grupaciju za 2009. godinu od strane svetskog ekonomskog magazina "World finance", čije je sedište u Londonu. Nagrada je, na svečanosti u Londonu, uručena predsedniku Atlas Grupe i predsedniku Odbora direktora Banke Dušku Kneževiću.

"Wold finance", je najprestižniji svetski magazin iz oblasti ekonomije na čijim se stranicama pojavljuju najveća imena svetske ekonomije. U najnovijem broju za maj i jun objavljen je članak na nekoliko strana o istorijatu i poslovanju Atlas Grupe.

U tekstu o Atlas Grupi pod naslovom "Brendiranje uspeha" dat je detaljan prikaz dosadašnjeg poslovanja Atlas Grupe i projekata koje je realizovala i onih čija realizacija tek treba da počne. Odato je priznanje Atlas Grupi na vrlo kvalitetnom menadžmentu u proteklom periodu, koje je doprinelo stabilnosti i visokom stepenu likvidnosti Grupe i njenih članica u periodu svetske ekonomske krize. Internacionalni karakter Atlas Grupe je posebno apostrofiran – njen razvoj na tržištima Evropske unije i Rusije.

Magazin, između ostalog, piše da je Atlasmont Banka internacionalizovala poslovanje, jer je vlasnik ABM banke u Moskvi, a otvorila je i svoje predstavništvo na Kipru koje treba da preraste u banku. Veliku potvrdu svog uspešnog razvoja, banka dobija u trenucima najveće finansijske krize koja je pogodila svet. Atlasmont Banka, bez problema održava visok stepen likvidnosti i redovno servisira sve usluge svojim klijentima. Odliv depozita i klijenata je gotovo minimalan i svakako je daleko ispod nivoa u konkurentskim bankama. Valja reći da je Atlasmont Banka ovakav status kreirala u vremenu koje je prethodilo krizi, kada je stabilnost poslovanja obezbedila, pre svega, pridržavajući se tradicionalnih načela bankarskog poslovanja - piše u tekstu "World financea".

spacer
   
ATLASMONT BANCI URUČENA NAGRADA EUROMONEY

Na Regionalnoj konferenciji finansija i investicija u jugoistočnoj Evropi, koja je održana u Dubrovniku 20 i 21 oktobra, Atlasmont banci iz Podgorice svečano je uručena nagrada za najbolju banku u Crnoj Gori u 2009. Odluku o dodeli ove nagrade objavila je pre mesec dana renomirana britanska institucija Euromoney, u čijoj organizacji je i održana ova konferencija.

Na svečanosti povodom uručenja nagrade, Ričard Ensor, direktor Euromoney-a, istakao je da je mudro vođenje Atlasmont Banke posebno izašlo na videlo u periodu krize. Kreditiranje je stavljeno pod kontrolu, banka ima dodeljen međunarodni kreditni rejting, njeno poslovanje je uspešno, a za nagradu je bilo od posebnog značaja i to kakvo je bilo upravljanje bankom u periodu krize.

Glavni izvršni direktor Atlasmont Banke Mihailo Banjević, kazao je na konferenciji Euromoney-a u Dubrovniku, da je uručena nagrada za banku podsticajna, ali i očekivana. On je istakao da je nagrada Euromoney-a za 2009.godinu pokazatelj da je banka na pravom putu. Kreditni rejting B1 koji je banci dodeljen od strane Moodysa, a što je bio jedan od značajnih faktora koji su uticali na odluku Euromoney-a o izboru najbolje banke u Crnoj Gori u 2009 godini, dodeljen je na osnovu jake adekvatnosti kapitala, kao i visoke likvidnosti i pozitivnog trenda profitabilnosti u svim godinama od osnivanja.

Regionalnoj konferenciji Euromoney-a, koju svakog oktobra organizuje u Dubrovniku, prisustvovali su visoki predstavnici Vlada, Centralnih i poslovnih banaka i drugih korporativnih i finansijskih institucija, kako našeg regiona, tako i šire.

spacer
   
ATLAS GRUPA I CENTURY 21 CAPITAL REAL ESTATE
OZVANIČILI POČETAK PRODAJE ATLAS CAPITAL CENTRA

Atlas Grupa jedna je od najvećih kompanija u ovom delu Evrope, koja posluje u pet različitih zemalja, obeležila je ulazak u dvadesetogodišnjicu poslovanja grupe i zvaničnim početkom prodaje Atlas Capital Centra.

Atlas Capital Centar je objekat planiran i izgrađen po najvišim standardima u regionu, za čiju će se prodaju pobrinuti CENTURY 21 Capital Real Estate, agencija članica Atlas Grupe i ujedno članica najveće svetske mreže u nekretninama, Century 21 www.century21.com.

Atlas Capital Centar će sadržati 90 apartmana površine od 80 do 310 m2, kancelarijski prostor od skoro 15.000 m2, komercijalni prostor površine 12.700 m2, dok je 14.500m2 rezervisano za hotel. Svi stanari i gosti Atlas Capital Centra imaće i gde da parkiraju svoje četvorotočkaše, na čak 812 garažnih mesta u četvrorospratnoj podzemnoj garaži. Atlas Capital Centar će imati svoju kompaniju za upravljanje centrom koja će se starati da objekat uvek zadovoljava sve potrebe korisnika na najvišem nivou, i u vrlo kratkom roku izađe u susret svim njihovim potrebama i željama.

Predsednik Atlas grupe, Duško Knežević izjavio je tokom zvaničnog otvaranja da su građevinski radovi u prvoj fazi izgradnje koja je započeta pre dve godine završeni mesec pre roka. „Projekat je jedan od najvećih u regionu, a koji radimo sa partnerom Kapital Investment u vlasništvu kraljevske porodice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Smatram da će ovaj formalni početak prodaje doneti velike benefite za obe kompanije. Za sada imamo 200 zahteva za kupovinu stanova. Prioritet nam je da u Atlas Centru rešimo pitanje hotela sa nekim od poznatih lanaca i do 3 velika zakupca prostora. Očekujemo da ćemo a 3 meseca moći da saopštimo njihova imena i da u drugoj polovini 2010. godine priredimo i svečanu ceremoniju otvaranja. Zajedno sa našim partnerima Capital Investmentom iz Abu Dabija, Atlas Capital Centar smo osmislili kao moderan objekat, koji će Podgoricu učiniti prepoznatljivom mediteranskom prestonicom. Mali deo toga možete videti i u objektu u kojem se nalazimo, koji predstavlja model jednog od stanova u prirodnoj veličini“ – istakao je Knežević.

Generalni menadžer Kapital Investmenta, Ali Almansuri, rekao je da mu je želja da Atlas Centar bude jedan od najboljih projekata u regionu i da je zadovoljan činjenicom da se sve radi u planiranim rokovima. „Zahvalan sam svima koji učestvuju u izgradnji za koju smo se obavezali da je završimo u sledećoj godini“ – rekao je gospodin Almansuri.

Gradonačelnik Miomir Mugoša kazao je da izgradnja projekta poput Atlas Capital Centra u kriznom periodu dosta znači. „Čekaćemo vašu odluku za nekoliko lokacija o kojima smo dugo razgovarali i spremni smo da u svakom trenutku počnemo realizaciju istih. Videćemo kada će biti rešena zagonetka o hotelu, jer je dobro da se glavni svetski igrači nađu na našim prostorima.“

Atlas Grupa i Capital Investment su za kraj svima poželeli da sledeće okupljanje bude za nekoliko meseci na istom mestu, kada će ovaj objekat širom otvoriti vrata i zablistati punim sjajem.

Dusko KnezevicDuško Kneževic Predsednik Atlas Grupe Ali Almansuri Generalni Direktor Capital Investmenta Miomir Mugoša gradonačelnik Podgorice

 


Predsednik Atlas Grupe Duško Knežević obraća se prisutnima tokom otvaranja Izložbenog stana Atlas Capital Centra

 Direktor Capital Investmentsa Ali Almansuri obraća se prisutnima u Izložbenom stanu Atlas Capital Centra

 Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša obraća se prisutnima tokom otvaranja Izložbenog stana Atlas Capital Centra

 Otvorena agencija CENTURY 21 Capital Real Estate zastupa Atlas Capital Centar s leva na desno Direktorka Aleksandra Golubović i Menadžerka prodaje

 Sve prisutne na otvaranju svojim glasom je obradovala i Merima Njegomir

 

 

spacer
   
PAMELA ANDERSON OTVORILA RAČUN U ATLAS MONT BANCI I DONIRA 10.000 DOLARA U CENTAR ZA NEZBRINUTU DECU BIJELA

Danas je u 13 časova u hotelu Avala Resorts&Villas u press sali održana konferencija za medije povodom dolaska Pamele Aderson u posetu Crnoj Gori i Atlas Grupi.

Pamela Anderson

„Atlas Grupa se proteklih godina trudila da promoviše region i Crnu Goru tako što posluje sa ključnim ljudima iz raznih oblasti poslovanja, kao što su kraljevska porodica Al Nahijan iz Abu Dabija, Filip Kotler i Vitalij Kličko. Saradnja sa godpođicom Pamelom Anderson je svakako veoma značajna je samo početak saradnje na projektima Atlas Kapital Centra i Meljina, koje je gospođica Anderson imala prilike da poseti. Posete i saradnje sa poznatim ličnostima su veoma bitne ne samo zbog promocije Atlasovih projekata, već i za nacionalnu promociju Crne Gore“, izjavio je direktor Atlas Grupe, Đorđre Đurđić.


„U nekoliko navrata sam čuo od svojih poslovnih prijatelja da je Crna Gora odlična prilika za investicije i da bi za moju klijentkinju Pamelu Anderson, bilo odlično da se u ovako nešto i uključi. Imali smo sreće da se preko zajedničkih prijatelja iz Abi Dabija i upoznamo sa Atlas Grupom, pa me je Pamela zamolila da ih već u februaru posetim i uverim se u njene kvalitete. Kako je tada još objavljeno dogovoreno je da i Pamela dođe lično u Crnu Goru i razmortri sve mogućnosti saradnje. Koristim priliku da se zahvalim gospodinu Kneževiću  i Atlas Grupi na odlično organizovanim posetama, poslovnoj saradnji i gostprimstvu.“ izjavio je Piter Ašer , menadžer Pamele Anderson.


„Sa zadovoljstvim mogu da kažem da sam danas kao zvanični početak saradnje sa Atlas Grupom otvorila i svoj račun u Atlas Mont Banci. Prva transakcija koja će preko ovog računa biti izvršena je humanitarna donacija od 10.000 dolara Centru za nezbrinutu decu u Bijeloj.
Kao što znate moj menadžer je već bio u preliminarnoj poseti Crnoj Gori i kao jedan skeptičan Englez koji retko deli komplimente, vratio se sa odličnim utiscima. Odluka je donesena da ovo bude zemlja i kompanija sa kojom treba i sa kojom ćemo poslovati. Ovo je kompanija sa odličnom budućnosti!


Piterov entuzijazam me je ubedio da moram i sama doći i videti Crnu Goru. Njegove reči čak nisu ni uspele da mi dočaraju lepotu ove zemlje. Juče sam provela danobilazeći što sam više mogla od ključnih lokacija i pričala sam gospodinom Kneževićem i ljudima iz Atlas Grupe. Tokom posete smo videli Atlas Kapital Centar i fenomenal stan koji će se u budućnosti nalaziti u ovom centru. Tokom krstarenja po Jadranu videla sam i jedno prelepo mesto, Pržno u kojem će se graditi jedan od projekata Atlas Grupe i u kojem bih želela da imam svoj stan.


Takođe, veliki deo vremena posvetili smo i poseti banji Meljine za koje verujem da će biti centar svetskog glasa i kvaliteta. Dogovorili smo se sa Atlas Grupom da krenemo sa nizom sastanaka i radionica tokom kojih ćemo definisati da se moje ideje o potrebnom svetskom spa centru inkorporiraju i izgradnju istog u ovoj instituciji. Takođe, planiram da lansiram novi miris „Malibu by Pamela“ koji će uskoro imati premijeru u Sjedinjenim Američkim Državama i u toj promociji se nadam da ću sarađivati sa Atlas Grupom. Sastanci na temu saradnje na projektu Meljine počinju sada“, potvrdila je holivudska zvezda Pamela Anderson.
Gospođica Anderson je posle konferencije pozirala novinarima u društvu Predsednika Atlas Grupe, gospodinom Duškom Kneževićem i potom sa svojom novom Atlas Mont Bank karticom.

S obzirom da Atlas televizija slavi svoj rođendan, konferenciju je ova medijska kuća prenosila i uživo tako da su gledaoci imali prilike da uživaju u Pamelinim izjavama putem satelita i standardnim kanalima TV Atlasa
spacer
   
ZVANIČNO POTVRĐEN DOLAZAK PAMELE ANDERSON U CRNU GORU

Atlas Grupa je danas zvanično potvrdila da se u ponedeljak, 13.7, očekuje dolazak holivudske zvezde Pamele Anderson.

Piter Ašer, menadžer Pamele Anderson, je pre nekoliko meseci posetio Crnu Goru, i vratio se u Los Anđeles sa pozitivnim izveštajima i zaključkom da je što pre i neophodno posetiti ovu prelepu zemlju.

Budući da promoviše zdrav život i borbu za ekološki zdravo okruženje, Pamela se veoma zainteresovala za dva projekta Atlas Grupe, „Atlas Kapital Centar” u Podgorici, i turističko-zdravstveni kompleks u „Meljinama”. Uzimajući u obzir lokacije Atlasovih objekata i način izrade kompleksa, koji uz organske poštuju i ekološke principe izrade građevina, gospođica Anderson je posle posete njenog menadžera Crnoj Gori odlučila da se i lično uveri u kvalitetnu izradu ovih projekata i prirodno okruženje u kojima se oni nalaze. Pamela Anderson je prema izveštajima svog menadžera zaključila da su projekti Atlas Grupe, baš ono što ona traži u poslovanju sa nekretninama.

Gospođica Anderson je prvi put za Atlas Grupu i njeno poslovanje čula u februaru ove godine u Abu Dabiju, od svojih poslovnih partnera, kada je na poziv gospodina Duška Kneževića, predsednika Atlas Grupe, bez oklevanja i prihvatila poziv.

Atlas Grupa svojim načinom i međunarodnim poslovanjem pokazuje pravu sliku u svetu o regionu i poslovnim mogućnostima koje ova zemlja može da pruži potencijalnim investitorima. Poslovna saradnja sa Pamelom Anderson je samo jedan od načina da se pokaže da dobrom poslovanju ne postoje granice.
spacer
   
PAMELA ANDERSON U POSLOVNOJ POSETI ATLAS GRUPI

Prema prethodnim najavama s početka 2009. godine, holivudska zvezda Pamela Anderson je juče u Los Anđelesu i zvanično potvrdila da sredinom jula dolazi u posetu Atlas Grupi. Budući da promoviše zdrav život i borbu za ekološki zdravo okruženje, Pamela se izuzetno zainteresovala za dva projekta Atlas Grupe, “Atlas Kapital Centar” u Podgorici, i turističko-zdravstveni kompleks u “Meljinama”, uzimajući u obzir njihove lokacije i način izrade kompleksa, koji uz organske poštuju i ekološke principe izrade građevina.

Pamela Anderson u poseti Atlas Grupi“Kada su moji poslovni partneri iz Abu Dabija prvi put pričali o Crnoj Gori i poslovanju Atlas Grupe, zvučalo mi je sjajno. Zemlja sa takvom lepotom i fascinantnom istorijom me je odmah zainteresovala. Prema onome što sam čula, to je zemlja koja se vodi ekološkim principima, koji su meni najvažniji i za koje se zalažem. S obzirom da volim da kombinujem svoja interesovanja, moje profesije glumice i preduzetnice se često preklapaju. Kombinacija mojih zanimanja mi donosi dobre poslovne prilike. Nekretnine su mi samo jedan od projekata kojima se bavim.

Sve što sam čula i čitala o ovoj zemlji i projektima me je fasciniralo, tako da sam bez oklevanja prihvatila poziv gospodina Duška Kneževića, predsednika Atlas Grupe, da dođem, posetim i ispitam opcije investiranja u “Atlas Kapital Centar” i hotelsko-zdravstveni centar “Meljine”. Celokupan novac mi je trenutno investiran u nekretnine i smatram to pametnim potezom.  Već neko vreme sam tražila pravu lokaciju na kojoj bih ostvarila svoj projekat iz snova, hotelsko – zdravstveni centar koji poštuje ekološke principe za koje se borim, zdravu okolinu, organsku hranu i da svojom građom ne remeti prirodu u kojoj se nalazi, ali takođe, da pruža uživanje u umetnosti, muzici, modernom dizajnu i odličnu zabavu. Sve ove stvari su izuzetno bitne za dobrobit našeg života!

Moj menadžer, Piter Ašer je pre nekoliko meseci posetio Crnu Goru, i vratio se sa odličnim izveštajima i zaključkom da je što pre i neophodno posetiti ovu zemlju. Mislim da su projekti Atlas Grupe, baš ono što tražim. Radujem se što dolazim i što ću ostvariti svoj san. Već smo ušlli u proces otvaranja računa u Crnoj Gori i optimistično ulazimo u poslovnu saradnju sa Atlas Grupom i njihovim partnerima. Veoma sam uzbuđena”, izjavila je u Los Anđelesu, američka glumica Pamela Anderson.

Meljine
Meljine

U poslednjih nekoliko godina Atlas Grupa je proširila svoje aktivnosti i svoje prisustvo na međunarodnom planu, kako kroz sopstvene članice, tako i kroz svoje ugledne poslovne partnere u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Australiji, Grčkoj i Kipru. Poslovna saradnja sa Pamelom Anderson je samo jedan od načina da se pokaže da dobrom poslovanju ne postoje granice.
spacer
   
IBM POKREĆE POSLOVE TRGOVANJA PREKO INTERNETA

Klijenti Invest banke Montenegro imaju priliku da putem interneta učestvuju na različitim svetskim finansijskim tržištima, prvo na valutnom-Forex tržištu a vrlo brzo na ostalim tržištima uključujući nekretnine, plemenite metale, derivate i ostale hartije od vrednosti. Za mesec ili dva klijenti IBM-a će biti u prilici da trguju i na crnogorskim kao i berzama u okruženju.

Trgovina putem interneta biće podsticaj otvaranju tržišta za direktne strane investicije, kao i pružanje mogućnosti domaćim investitorima da trguju na inostranim berzama.

U ovom projektu koji je jedinstven u regionu, kao tehnički partner IBM-a se pojavljuje britanska dilerska kuća ODL Securities koja je pozicionirana kao prva ili druga na listi najvećih učesnika na tržistu valuta u Velikoj Britaniji.

Klijenti banke koji poseduju devizni račun, kao i novi koji budu zainteresovani za trgovinu putem interneta treba da otvore investicioni račun i moći će da trguju u realnom vremenu i bez posrednika.

Za više informacija o postupku otvaranja investicionog računa treba pogledati web stranicu E-trading.
spacer
   
ATLAS-FX SREBRNI SPONZOR SERBIA OPEN-A

atlasFX logo

ATLAS-FX je ponosan što podržava viziju Serbia Opena koji teži pozicioniranju na globalnoj mapi tenisa. Ovu želju smo videli kao obavezu i zalog svim ljudima koji se trude da učine Serbia Open ne samo sportskim spektaklom već i da promovišu vrednosti takmičenja i fer igre.

ATLAS-FX ovaj sportski događaj vidi kao promociju kompanije čije će buduće aktivnosti biti orijentisane na svetska tržišta i sigurni smo da će naše prisustvo na ovakvom takmičenju napraviti pozitivan uticaj na naše poslovanje.

ATLAS-FX će nastaviti da podržava svetska sportska takmičenja i u budućnosti.
spacer
   
MOODY'S DODELIO REJTING ATLASMONT BANCI

Atlasmont Banka je od strane renomirane svetske agencije Moody’s Investor Service dobila rejting ocenu B1 i time postala prva banka, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, kojoj je dodeljen rejting.

Prilikom dodele ovog rejtinga, agencija Moody’s je istakla da data ocena oslikava odgovarajuću istorijsku finansijsku osnovu ove banke, adekvantost kapitala od 14,3% u septembru 2008 godine, dobru likvidnost i profitabilne bilanse uspeha u proteklih šest godina. Dodeljeni rejting, po mišljenju agencije Moody’s, potvrđuje stabilnu perspektivu Atlasmont Banke.

Moody’s Investors Service je jedna od tri najveće svetske agencije koje se bave utvrđivanjem rejtinga komercijalnih institucija i država.
spacer
   
POSLOVNI OKRUGLI STO SA VLADOM REPUBLIKE SRBIJE

U Beogradskom Sava centru je održan drugi poslovni okrugli sto sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i srpskim privrednicima. Manifestacija je održana u organizaciji Ekonomist Media Grupe, a Atlas Grupa je bila generalni sponzor. Glavna tema skupa je bila aktuelna svetska finansijska kriza. G-din Vuko Dragašević, izvršni direktor Atlas Grupe, je predstavljao našu kompaniju na ovom događaju.

okrugli sto

On je naglasio da Srbija treba da izađe sa jasnom strategijom iz 2008. godine, i da posebnu pažnju zaslužuju mere vezane za stimulaciju srpskih investicija u inostranstvu, o čemu se do sada vrlo malo govorilo. Posebno, u tom smislu, treba obratiti pažnju na investicije u regionu jugoistočne Evrope, koji je najbliži Srbiji. Uprošloj godini srpske investicije u inostranstvu iznosile su nešto preko milijardu evra, a od toga 65 procenata je otišlo u Republiku Srpsku, slede Slovenija, Makedonija, Crna Gora i Rusija. Najmanje srpskih investicija je do sada realizovano u Hrvatskoj. Posebno je važno da Vlada podrži domaće privrednike i ukloni barijere za ulazak na okolna tržišta. Oformiti srpsku poslovnu mrežu i vratiti stari ugled PKS-a u inostranstvu, promeniti domaće propise kako bi se stimulisali investitori iz Srbije, su samo neki od preduslova za razvoj srpskih investicija u inostranstvu.
spacer
   
JAVNI TENDER

" ATLAS CENTAR“ d.o.o., Podgorica
Raspisuje TENDER za izbor najpovoljnijeg ponuđača za nastavak izvođenja radova na objektu ATLAS CAPITAL CENTAR”


acc_tender


Dokumentacija:
Tender ACC -- pdf fajl
spacer
   
24. septembar 2008.
DONACIJA


Atlas grupa donirala zavod za decu i omladinu „Komanski most“

Čelnici Atlas Grupe uz prisustvo crnogorskih vaterpolista , dodelili su Zavodu donaciju, koja se sastoji iz dva dela: prvi deo je novčani, a drugi deo su konkretni pokloni za 140 štićenika ove ustanove, koji su kupljeni od sredstava prikupljenih od svih članica Atlas Grupe.

Atlas grupa na ovaj način nastavlja sa praksom pomaganja humanitarnih projekata i razvijanje koncepta društvene odgovornosti i pružanja pomoći onima koji ne mogu sami o sebi da se staraju.
   
19. jun 2008.
MELJINE


Konzorcijum ispred kojeg stoji Atlas Grupa i zvanično vlasnik zdrastvenog kompleksa Meljine

Predstavnici crnogorske vlade i konzorcijuma koji predvodi Invest banka Montenegro, clan Atlas Grupe,potpisali su 19.juna 2008.godine u Podgorici ugovor o kupoprodaji i investiranju u vojno medicinski centar Meljine.

Ugovor su potpisali ministar finansija g. Igor Lukšic i predsednik „Atlas Grupe“ g..Duško Kneževic. Dosadašnja vrednost ulaganja konzorcijuma iznosi 25 miliona eura, a u narednih sedam godina treba da investira još 120 miliona u izgradnju bolnickih i hotelskih kapaciteta.

Clasnice konzorcijuma su „ATLAS CAP“ Podgorica, Atlasmont banka, Invest banka Montenegro i specijalna bolnica za interne bolesti“ Sveti Nikola“ iz Kraljeva. Strucni garanti „Atlas Grupe“ su „Kromvel hospital“ iz Londona i bolnica „Monte Karlo lajf cek“.

Buduci kompleks u Meljinama imace bolnicu sa medicinskom opremom za plasticnu i kardiovaskularnu hirurgiju, dijagnosticki i rehabilitacioni centar. Planirana je izgradnja hotela i kompleksa luksuznih vila, a kompleks ce imati i svoj heliodrom.

Po recima g. Duška Kneževica, ovaj ugovor je dobra prilika i pokazatelj i ostalim investitorima na koji nacin Crna Gora vodi racuna o konzorcijumu i o stranim investitorima i kako je samo takav put ispravan i u buducnosti.

Završetak izgradnje je planiran za 2014.godinu.
   
6. avgust 2008.
ATLAS KAPITAL CENTAR


Povodom početka izgradnje Atlas Capital Centra, novog, prestižnog i jedinstveno objekta u Crnoj Gori i regionu, investitori projekta, Atlas Group i Capital Investment (UAE) organizovali su prijem na gradilištu Atlas Kapital Centra u Podgorici.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, poslovni partneri i budući korisnici Atlas Kapital Centra.

Pored predsednika Atlas Grupe, g-dina Duška Kneževića, na svečanosti su se obratili i g-din Branimir Gvozdenović,ministar za ekonomski razvoj u Vladi Crne Gore i gđa Hafsa Al Ulama, izvršni direktor Capital Investment-a.

Atlas Capital Centar će jedinstvenim i modernim dizajnom, kao i izvanrednom lokacijom i povezanošću sa svim delovima grada i važnijim crnogorskim destinacijama pružiti potpuno NOVI STIL ŽIVOTA.

Objekat je lociran između dva bulevara – Cetinjski put i Vojvode Ilije Plamenca na ukupno 84. 600m2 korisne površine. U svom sklopu će sadržati 90 poslovnih apartmana kompletno opremljenih po najvišim svetskim standardima, hotel i najsavremeniji kancelarijski i komercijalni prostor, kao i garažni prostor na tri etaže.

Atlas Capital Centre je koncipiran u skladu sa European Directive 2002/91/EC, gde energetska efikasnost projekta postaje veoma bitna performansa svakog novog objekta.
Mera postignute efikasnosti se sertifikuje atestom na osnovu popisanih i ostvarenih vrednosti termičke zaštite objekta, koja će kod ACC dostići najviši nivo.

Objekat se gradi na osnovu dobijene građevinske dozvole, izdate od Ministarstva za ekonomski razvoj Crne Gore 18. juna 2008. godine, a u saradnji sa najvećom svetskom kompanijom za građevinski menadžment i konsalting, MACE.

Atlas Capital Centar biće završen 2010. godine.

Atlas Group je vodeća korporacija u regionu i jedna od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi u oblastima investicija, nekretnina, inženjeringa, konsaltinga, finansija, obrazovanja, turizma i elektronskih medija. U okviru kompanije Atlas Group posluju: Atlas Mont Banka, IBM, AtlasMont Fond, CG Broker, Atlas life, Atlas penzije, Fin Invest, Jadranski sajam, Univerzitet Mediteran, Montenegro Express, RTV Atlas i mnoge druge.

Capital Investment je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja od 1999. uspešno posluje u oblastima investicija i nekretnina na lokalnom i brojnim svetskim tržištima. Kompanija Capital Investment je svoje poslovanje usmerila i na teritoriju Crne Gore, gde je zajedno sa Atlas Group-om investirala dva nova projekta -Atlas Capital Centar i Meljine.

Mace je najveći evropski nezavisni konsultant u građevinskom menadžmentu. Kompanija iznova dokazuje mogućnost pružanja visokog kvaliteta usluga u Evropi i šire kroz definisanje projekata, dizajna i implementacije procesa, počev od identifikacije potreba projekta pa sve do završne faze i usluga održavanja. Kao kompanija, u mogućnosti su da u potpunosti podrže interese klijenata, što dokazuju i nagrade iz oblasti građevinarstva 2002. i 2004. godine.
   
7. maj 2008.
Tri zlatne medalje za Aqua Montu


Voda Aqua Monta iz Kolašina nagrađena je sa tri zlatne medalje za kvalitet na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Predstavnici Atlas Grupe, koja je vlasnik fabrike vode, su izjavili da je ovo priznanje stiglo sa jednog od najznačajnijih sajmova ove vrste u jugoistočnoj Evropi i da je veoma značajno za dalji razvoj Aqua Monte pošto joj je ovo tek prva godina poslovanja na tržištima Srbije i Crne Gore. Medalju je primio Vladan Drašković, izvršni direktor fabrike Lipovo, koja puni Aqua Montu.

Aqua Monta je nisko-mineralna voda, u meri da se praktično ne može svrstati ni u jednu grupu voda gde dominira jedan ili više jona – takva predstavlja pravu retkost i nema ozbiljnog konkurenta ni u globalnim razmerama. Od posebnog je značaja i veoma nizak sadržaj gvožđa i mangana (<0.01 mg/l).
   
23. april 2008.
Svečano otvorena ABM Banka u Moskvi


Danas je svečano otvorena ABM Banka u moskovskom hotelu Zlatni Prsten. Sve prisutne su dočekali predsednik Atlas Grupe, Duško Knežević, i direktor ABM Banke Oleg Milovidov. To je prvi put da jedna crnogorska banka osniva banku u inostranstvu. ABM Banka je jedina banka u Ruskoj Federaciji koja potiče sa prostora bivše Jugoslavije. Crnogorski premijer, Milo Đukanović, ocijenio je da je otvaranje prve crnogorske banke u inostranstvu veoma važan doprinos unaprjeđenju ekonomske saradnje Crne Gore i Rusije. Guverner CBCG, Ljubiša Krgović, je na prezentaciji rekao da su Centralne banke Crne Gore i Ruske federacije potpisale Sporazum u oblasti bankarske supervizije, tako da se stiču uslovi da se osnivanjem ABM Banke taj akt stavi u funkciju kroz nadzor nad poslovanjem ove banke. Otvaranju banke su prisustvovali ministri spoljnih poslova i pravde Crne Gore, Milan Roćen i Miraš Radović, direktori državnih fondova, Dragan Lajović i Radivoje Žugić, kao i predstavnici ekonomske elite Crne Gore i Rusije.

www.abmbank.com
   
Prva faza prodaje apartmana

Atlas Grupa i Capital Investment počinju realizciju projekta koji će pomeriti standarde u građevinarstvu
Jedinstven kvalitet i dizajn ovog objekta približiće vas novom, evropskom načinu života

Objavljujemo početak prve faze prodaje apartmana u
ATLAS CAPITAL CENTRU

vest_12

Atlas Capital Centar vam nudi čitav niz pogodnosti koji će vaš život učiniti udobnijim, interesantnijim i luksuznijim:

  • 85,000 kvadratnih metara modernog stambenog, poslovnog i komercijalnog prostora
  • Centar je smešten u najdinamičnijem delu Podgorice, između dva bulevara – Cetinjski put i Vojvode Ilije Plamenca, središtu glavnog poslovno-stambenog distrikta Crne Gore
  • Neposredna blizina velikom broju restorana, hotela, šoping centara i parkova
  • Upotreba najkvalitetnijih materijala po svetskim standardima u svakom segmentu gradnje
  • Usluge profesionalnog održavanja i obezbeđenja
  • Moguća rezervacija parking mesta

Pozovite da rezervišete!
+382 20 238 87

   
27. mart 2008.
Peter Munk u poseti Atlas Grupi


Kanadski biznismen g. Peter Munk je juče bio u zvaničnoj poseti Atlas Grupi, gde ga je u Podgorici ugostio predsednik grupe g. Duško Knežević. Kako je već uspostavljena saradnja između dve kompanije kroz zajedničko učešće na tenderu za tivatski Montepranzo, razgovaralo se i o daljim projektima koji bi trebalo značajno da unaprede nivo i kapacitete ugostiteljskih objekata na Jadranu. Nakon sastanka gospodin Mank je između ostalog izjavio sledeće:

„Ostvarivanje planova, naravno, zahteva da se obezbede uslovi koji će zadovoljiti tražnju turista visokog nivoa, vrhunski restorani i hoteli. Four Seasons hoteli su pravi primer za to, i u jednakoj meri i golf igrališta. Povezali smo se sa Atlas Grupom i očekujemo uspešnu saradnju u cilju sprovođenja plana, što je pre moguće, za dobrobit cele zemlje i turizma u njoj.“

Gospodin Munk je juče u Podgorici u sedištu Atlas Grupe razgovarao sa predsednikom grupacije gospodinom Kneževićem i najbližim saradnicima.

„O Atlas Grupi smo čuli dobre stvari. Sada je reputacija Atlas Grupe poznata na internacionalnom nivou, njihova dostignuća su izuzetna. I bez obzira koliko moćni bili inostrani investitori i koliko imaju iskustva, oni uvek traže jedno, a to je visok kvalitet lokalnih partnera, a što se ove zemlje tiče ne možemo zamisliti bolje partnere od gospodina Kneževića i Atlas Grupe“ – rekao je g. Munk.
   
14. mart 2008.
Atlas Capital Center kontakti


Za sve zaintresovane za razvoj projekta poslovno-tržno-stambenog kompleksa Atlas Capital Centar, Atlas Grupa je obezbedila ve info linije na kojem možete dobiti obaveštenje o toku radova kao i rezervacijama prostora. Možete nam se obratiti na sledeće brojeve telefona: 081 409 805 081 409 810

Više o projektu: Link
   
21. februar 2008.
Atlasov novi investicioni fond


Atlas Asset Management, društvo za upravljanje investicionim fondovima je danas dobilo dozvolu za rad od Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije. Ovo društvo je dobilo dozvolu za organizovanje i upravljanje otvorenim fondom, osnivanje i upravljanje zatvorenim fondom, kao i upravljanjem privatnim investicionim fondom. Portfolio menadžer društva, Marko Jovanović, je mišljenja da će prvi fond ovog društva uskoro početi sa radom. Inače ovo je već drugi investicioni fond u satstavu Atlas Grupe, posle Atlas Mont fonda u Crnoj Gori koji je imao izrazito veliki uspeh u periodu vaučerske privatizacije crnogorskih preduzeća.
   
10. januar 2008.
ABM Bank dobila dozvolu za rad


ABM Banka u Moskvi je dobila dozvolu za rad i na taj način omogućila lakše usluživanje klijenata koji imaju svoje poslovne i privatne interese u Crnoj Gori i Rusiju. Neke od usluga koje će biti dostupne u ABM banci su: računi pravnih lica, rezidenata i nerezidenata; internet banka-klijent; usluge fizičkim licima rezidentima i nerezidentima; sefovi; akreditivi nostro i loro; garancije nostro i loro; čekovi; inkaso poslovi; menično poslovanje; menjačnica; doznake, platni promet sa Crnom Gorom, domaći platni promet i inostrani platni promet; i krediti sa kolateralom i hipotekarni krediti.
Za sve dalje informacije o banci možete pozvati +7 495 783 98 85.
   
6. decembar 2007.
Atlas Grupa na Beogradskom sajmu nekretnina


Atlas Grupa je kao učesnik Belgrade Real Expo prezentovala svoje projekte iz oblasti nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj regionalni skup je na Beogradskom Sajmu okupio gotovo sve vodeće kompanije koje učestvuju u razvoju nekrtnina u regionu. Ove godine je poseban akcenat stavljen na komercijalne projekte koji će oplemeniti i unaprediti stanovanje i poslovanje u Srbiji. Vidjena su i neka nova rešenja, poput projekta u Bloku 26, koja će značajno promeniti izgled centralnog dela Novog Beograda i podići atraktivnost poslovanja u ovom delu Evrope.

Atlas Grupa je sa svojim portfolijom projekata u Blokovima 26, 65, kao i u starom gradu i pokraj sajmišta, pokazala potencijal lidera u projektima nekretnina u Srbiji. Dodajući tome i niz atraktivnih lokacija u Crnoj Gori, svakako pretendujemo da budemo regionalni lider u razvoju nekretnina i izgradnje u ovom delu Evrope.

Više o našim projektima na našoj Real Estate stranici.
   
29. oktobar 2007.
Atlas Grupa zlatni sponzor konferencije o nekretninama


Danas je održana prva konferencija u Crnoj Gori „Tržište nekretnina u jadranskoj regiji – Novi horizonti“ u hotelu Splendid u organizaciji časopisa Ekonomist. Pored brojnih učesnika i zvaničnika iz crnogorskog političkog vrha, među učesnicima je bila i delegacija Atlas Grupe, koja je predstavila svoje projekte u Crnoj Gori i Srbiji. Gospodin Vuko Dragašević, izvršni direktor Atlas Grupe, je bio učesnik panela u diskusiji o turizmu i razvoju hotelske industrije: novi i postojeći projekti. Gdin. Dragašević se složio sa ostalim učesnicima da je u crnogorsku infrastrukturu još neophodno uložiti dosta sredstava i time omogućiti bolji pristup stranim turistima. Takođe je istakao da je još zanemarljivo mali deo hotelskog kapaciteta visokih kategorija i da će poboljšanje hotelskih kapaciteta privući i turiste sa dubljim džepom.

Opšti je zaključak da se Crna Gora kreće dobrim putem da „otme“ deo kolača Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj svake turističke sezone i etablira svoje ime na turističku kartu Evrope i sveta.
Atlas Grupa je predstavila svoje najveće projekte na primorju poput Rta Mimoza gde se planira izgradnja luksuznih vila i hotelskih kapaciteta najviše kategorije, Medicinski centar „Meljine“ sa sjajnom ponudom za medicinski turizam i SPA center, hotelski i apartmanski smeštaj na plaži Kamenovo i brdu Komoševina iznad Budve.

Više o našim projektima na našoj Real Estate stranici.

   
10. oktobar 2007.
Pocela izgradnja poslovne zgrade u Takovskoj 1


Ove nedelje počeli su preliminarni radovi na lokaciji Takovska 1, na kojoj će nići moderan poslovni centar ukupne površine od 4,935 m2. Ova poslovna zgrada će se graditi po najmodernijim principima gradnje i biće opremljen najsavremenijim tehnološkim, sigurnosnim i funkcionalnim rešenjima.

Kancelariski prostor biće otvorenog tipa tako da će zakupac moći da organizuje prostor po svojim potrebama. Garaža će biti potpuno atomatizovana gde će se vozila parkirati uz pomoć robot sistema koji jednostavno pravi raspored po principu učestalosti korišćenja parking mesta i popunjenosti kapaciteta. Ovaj objekat, zbog svoje atraktivne pozicije, uključuje i prodajni (izložbeni) prostor u prizemlju.
   
17. jun 2007.
Gradimo partnerstvo za budućnost


Kapital Investment i Atlas Grupa su saopštili svoje planove o zajedničkim ulaganjima u Crnoj Gori. Početni projekat predstavljaće Atlas biznis centar u Podgorici, vredan ok 100 miliona evra, a partneri će učestvovati sa po 50 posto učešća. Po rečima gospodina Slobe Burića, direktora za investicije u Atlas Grupi, početak gradnje ovog objekta se očekuje u septembru ove godine a njen završetak tokom 2009. godine. Biznis centar u Podgorici, u okviru kojeg će jednim delom biti izgrađen i stambeni kompleks, prostiraće se na površini od oko 85,000 kvadratnih metara.

Menadžer za investicije Kapital Investmenta, gospodin Jasim Mohamed Rafea Alsediki, rekao je da taj fond, pored Biznis centra u Podgorici i Vojno-medicinskog centra u Meljinama, planira da ulaže i u druge projekte u Crnoj Gori. Gospodin Vuko Dragašević, izvršni direktor Atlas Grupe, i gospodin Alsediki su se složili da će javnost biti blagovremeno obaveštena kada se završe pregovori o ostalim investicijama, koji će biti nastavljeni tokom leta.

Član kraljevske porodice iz Abu Dabija, šeik Haza bin Zajed al Nahijan, boravio je u Crnoj Gori protekla tri dana kao gost predsednika Atlas Grupe Duška Kneževića.
   
4. jun 2007.
Potpisan sporazum za Atlas Business Center u Podgorici


Prošle nedelje u Abu Dabiju, Capital Investement iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Atlas Grupa su potpisali sporazum o zajedničkom investiranju u projekat Atlas Business Centar u Podgorici čija se tržišna vrednost procenjuje na preko 200 miliona eura. Ovaj sporazum su potpisali gospođa Hafsa al Ulama, direktor Capital Investment-a i gospodin Duško Knežević, predsednik Atlas grupe. Pored ovog sporazuma, strateško povezivanje Capital Investment-a i Atlas grupe je potvrđeno sporazumom o zajedničkom nastupu na tender za VMC Meljine.

Capital Investments je deo grupacije First Gulf banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa ostvarenim investicijama u širem regionu bliskog istoka, Sejšelima, itd. U 2006 godini, Capital Investment je ostvario neto profit od preko 100 miliona eura.
   
27. mart 2007.
Čelnici First Gulf Banke najavili velike investicije u Crnoj Gori


First Golf banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata opredijelila je oko milijardu eura za ulaganja u Crnoj Gori.
To su svojim domaćinima saopštili predstavnici banke, na čelu sa generalnim direktorom Abdulhamidom Mohd Saeedom, koji već dva dana borave u Crnoj Gori.

Sa arapskim bankarima juče su razgovarali premijer Željko Šturanović, ministri za turizam i ekonomski razvoj Predrag Nenezić i Branimir Gvozdenović, a domaćin im je bio predsjednik Atlas grupe Duško Knežević. Arapi su se juče sreli i sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem.

Direktor First Golf banke Mohd Saeed kazao je juče za "Vijesti" da je njihova posjeta uslijedila "nakon ostvarenih kontakata i prezentacije o mogućnostima ulaganja u Crnoj Gori, koju su prošlog mjeseca u njihovoj zemlji imali Knežević i Đukanović".

Arapski bankari juče su obišli crnogorsko primorje, a dan ranije bili su na sjeveru. Predstavljene su im mogućnosti ulaganja u Veliku plažu, Adu Bojanu, Valdanos i druge turističke komplekse na moru i planini, za koje su pokazali veliko interesovanje.

Čelnicima First Golf banke, osim projekata iz oblasti turizma, ponuđena su i ulaganja u energetski i sektor istraživanja nafte i gasa na crnogorskom podmorju.
Uskoro bi u Crnu Goru trebalo da doputuje tim eksperata banke koji bi analizirao konkretne projekte. Arapi su saopštili da su spremni da ulože i više od milijarde eura, ukoliko im se "sve kockice slože".

Crna Gora im odgovara, kako su kazali, jer ispunjava nekoliko važnih preduslova - zvanična valuta je euro, sjedište je u blizini zapadne Evrope a i parafiran je sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom.

First Golf banka je jedna od vodećih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa sjedištem u prijestonici Abu Dabiju i podružnicama u Dubaiju i ostalim Emiratima. Organizovana je kao javno preduzeće, u vlasništvu nekoliko sinova pokojnog Šeika Zajed bin Sultan Al Nahjana. Prema preliminarnim podacima, prošle godine je ostvarila rast profita od oko 45 odsto na 300 miliona eura, što je otprilike polovina crnogorskog godišnjeg budžeta, a zapošljava preko 2.000 ljudi. Planiraju ekspanziju na međunarodno tržište i otvaranje finansijskih centara, počevši od Singapura i Velike Britanije. Banka je nedavno od kreditne agencije Fič dobila rejting A. Jedna je od najbrže rastućih banaka u tom regionu, a samo u 2005. godini je zahvaljujući skoku cijena nafte, njene akcije porasle su za 400 odsto.


STRATEŠKI PARTNERI ATLAS GRUPE


Arapski investitori najavili su da će uspostaviti strateško partnerstvo sa Atlas grupom i Atlasmont bankom u Crnoj Gori.
Direktor Atlas Mont fonda, člana Atlas grupe, Velibor Milošević, potvrdio je za "Vijesti" da je First Golf banka spremna da uloži više od milijardu eura u Crnu Gou.
Milošević je juče zajedno sa čelnicima arapske banke bio kod premijera Šturanovića.
- Zanimaju ih ulaganja u Atlas biznis centar koji će biti sagrađen na 80.000 kvadratnih metara u Podgorici, turizam, nekretnine i infrastrukturne projekte - rekao je Milošević.
   
15. mart 2007.
Trideset treći sajam ishrane u Budvi


Na ovogodišnjem 33. Sajmu ishrane svoje proizvode predstavilo više od 180 proizvođača i distributera iz 15 zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Kine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije, Tajlanda, Turske, Francuske, Hrvatske i Španije.

U okviru programa manifestacija u Sali za prezentacije Jadranskog sajma po planu se realizuju najavljene aktivnosti. Na svojim štandovima tokom ove manifestacije izlagači su organizovali interesantne promocije i degustacije svojih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Jadranskim sajmom obezbijedilo je posebne povoljnosti za učešće na 33. Sajmu ishrane poljoprivrednim udruženjima Crne Gore, Zadružnom i Pčelarskom savezu Crne Gore. Ova aktivnost Ministarstva i Jadranskjog sajma ispunila je predviđena očekivanja.
Nivo posjete, a posebno komercijalni efekti za izlagače potvrdili su značaj ove manifestacije. Veći interes izlagača iz inostranstva da direktno učestvuju na sajmu i značajno prisustvo izlagača koji se po prvi put pojavjuju na ovom sajmu, najavljuju pozitivna kretanja u ovom segmentu privrede.

Sajam su pored privrednika posjetili predstavnici diplomatskog kora.
Možemo konstatovati da 33. Sajam ishrane i ove godine nastavlja kontinuitet uspjeha.

Sajamsku sezonu nastavljamo već 28. marta kada počinje 31. Sajam namještaja, opreme za hotelijerstvo, ugostiteljstvo, domaćinstva, poslovne prostore i unutrašnju dekoraciju za koji vlada veliko interesovanje. Ovaj sajam će po broju izlagača i zakupljenom prostoru prevazići sve što je od osnivanja Sajma do danas ovdje organizovano.
   
14. mart 2007.
Raspodata emisija akcija Invest Banke Montenegro


Emisija povlašćenih akcija Invest banke Montenegro, koja u okviru Atlas Grupe posluje od jula prošle godine od kada je preuzela Pljevaljsku banku, vrijedna 5.000.026,73 Eura, rasprodata je danas, 15.marta 2007. godine, za manje od 20 minuta. Trgovina je počela u 9 sati, kada je berza otvorena, i svih 97.792 akcija rasprodate su do 9:20 sati.

Interesovanje za kupovinu akcija bilo je veliko, učestvovale su sve crnogorske brokerske kuce, kao i ostali veliki učesnici na tržištu kapitala Crne Gore. Značajan iznos ove emisije kupili su investitori iz Hrvatske. Većina transakcija zaključena je preko CG Broker.
Nominalna cijena akcija je bila 51,1292 Eura, a prodajna se kretala i do 99,90 eura.
Rok za kupovinu akcija iz ove emisije bio je 90 dana.
footer
Mapa sajta | Webmaster