spacer
spacer
spacer
spacer
       
 

Predsjednik Atlas grupe dr Duško Kneževic učestvovao je  na devetom 2013 Godišnjem sastanku Klinton globalne inicijative (CGI) koji je održan u Njujorku od 23. do 26. septembra.

 Predsjednik Bill Clinton, bivša državna sekretarka Hillary Rodham Clinton i Chelsea Clinton okupili su više od 1.000 globalnih lidera iz biznisa, vlada, najpoznatijih NVO-a i filantropije. Tema ovogodišnjeg sastanka bila je “Mobilisanje za uticaj”.

Na četvorodnevnom radnom sastanku članovi CGI-a raspravljalii su  o novim, konkretnim i mjerljivim planovima za rješavanje najvažnijih globalnih izazova i pokušali da donesu rješenja za najveće globalne pobleme. Članovi Klinton globalne inicijative najavili su preko 160 planova vrijednih skoro 11 milijardi dolara koji će uticati na više od 22 miliona ljudi. Zahvaljujući najavljenim aktivnostima oko 27 miliona tona ugljen-dioksida neće biti emitovano u atmosferu, preko 2 miliona djevojčica će dobiti priliku za obrazovanje, više od 11 i po miliona djece će imati bolje obrazovanje, oko 4 miliona ljudi će imati pristup zdravstvenim uslugama i više od 7 milijardi dolara će biti uloženo u mala i srednja preduzeća.

Sastanku Klinton globalne inicijative prisustvovao je i predsjednik Atlas grupe dr Duško Knežević. Knežević  je clan Klinton globalne inicijative od 2010. godine, a  koncept koji je u osnovi ove  inicijative promovisan je i u Crnoj Gori u maju 2011. kada je, na poziv Kneževica Klinton posjetio Crnu Goru gdje je učestvovao na inauguralnoj konferenciji “Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope", u organizaciji Vlade Crne Gore i Atlas fondacije.

Knežević je tokom boravka razgovarao sa predsjednikom Bilom Klintonom, njegovom suprugom Hilari, gradonačelnikom Njujorka Majklom Blumbergom. Pored njih predjednik Atlas grupe sreo se i sa predsjedavajućim Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i bivšim bugarskim predsjednikom Petrom Stojanovim, predsjednikom Centra za globalni dijalog i saradnju sa sjedištem u Beču.

Učesnici godišnjeg sastanka CGI bili su i Barack Obama, 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država; Sheryl Sandberg, operativni direktor Facebooka;  Christine Lagarde, izvršni direktor Međunarodnog Montetarnog Fonda; Nj.V. Kraljica Rania Al Abdullah od Hašemitskog Kraljevstva Jordan; Tony Blair, bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva; Lloyd C. Blankfein, predsjednik i izvršni direktor, The Goldman Sachs Group, Inc.; John Chambers, predsjednik i izvršni direktor, Cisco; Margaret Chan, generalni direktor, World Health Organization; Shelly Esque, predsjednik, Intel Foundation; Bill Gates, kopredsjednik i povjerenik, Bill & Melinda Gates Foundation; Melinda Gates, kopredsjednik i povjerenik, Bill & Melinda Gates Foundation; Bono, pjevač U2, suosnivač ONE fondacije. Na završnoj sesiji Klinton globalne inicijative, na poziv predsjednika Bila Klintona, bio je i crnogorski premijer Milo Đukanović.

Na ovogodišnjem sastanku dodijeljene su i Clinton Global Citizen Awards. Laureata je sedmoro, istaknute ličnosti iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, koji su nagrade zavrijedili vizijom i liderstvom u podsticanju rasprave o globalnim problemima. Među nagrađenima su i Malala Yousafzai djevojčica koju su Talibani ranili jer je išla u školu, kao i gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg za doprinos održivom razvoju, javnom zdravlju ali i za odgovor Njujorka na uragan Sendi.  

Članovi Klinton globalne inicijative sastaće se u decembru u Rio de Žaneiru, kako bi osnovali nova partnerstva u Latinskoj Americi i tako došli do efikasnih rješenja za društvene i ekološke izazove.

Klinton globalnu inicijativu osnovao je Bil Klinton 2005. godine. Organizacija okuplja više od 150 šefova država, 20 laureata Nobelove nagrade, i stotine vodećih izvršnih direktora, osnivača fondacija i nevladinih organizacija, filantrope i predstavnike medija.

 

 

footer
Mapa sajta | Webmaster